Basic Chocolate Cake

Het is vakantie. Dochter is twee weken vrij van school voordat de laatste termijn begint. De flinke rekening voor deze laatste drie maanden ligt al in de brievenbus, nadeel van een internationale school. Dochter en ik hebben nu wel alle tijd om te bakken en die rekening vraagt om wat troost. In het boek Vintage Cakes van Jane Brocket zoeken we naar een mooi, klassiek recept voor chocoladetaart. Niets troost immers beter dan chocola. Helaas is chocolade hier erg duur en vaak niet eens echt van goede kwaliteit. Deze cake maakt echter gebruik van (veel) cacaopoeder en dat is wel goed te krijgen hier. Het merk Van Houten is hier heel populair, dus dat zit wel goed.

De cake smaakt diep naar chocolade, dat moet ook wel als je bedenkt dat in het hele recept 125 gram cacaopoeder gaat. Wel twijfel ik aan de verhoudingen van de botercrème klopt. Zelf heb uiteindelijk nog eens dezelfde hoeveelheid boter toegevoegd omdat dat meer mijn smaak is. Hieronder staat overigens gewoon het originele recept. Ik had nog een restje karamel dat ik een tijdje terug had gemaakt door gecondenseerde melk met blik en al anderhalf uur in kokend water te leggen (wel goed af laten koelen voor je het blikje opent). Ik vond de taart in combinatie met de karamel er nog beter op worden. Omdat het zo veel en zo machtig was, heeft manlief een deel van de taart meegenomen naar zijn werk. Men houdt hier wel van zoet, dus die taart was zo op. Nu vragen zijn collega’s wanneer ik weer een taart ga bakken.

Basic-chocolate-cake

Basic Chocolate Cake
Auteur: 
Porties: 8-10
 
Ingrediënten
Voor de cake:
  • 230 gram zachte boter
  • 230 gram (basterd) suiker
  • 4 eieren
  • 180 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram goede kwaliteit cacaopoeder
  • 1 afgestreken theelepel bakpoeder
Voor de vulling/topping:
  • 350 gram poedersuiker
  • 75 gram goede kwaliteit cacaopoeder
  • 100 gram zachte boter
  • 3-4 eetlepels melk
  • 4 eetelepels karamel of dulce de leche (optioneel)
Twee bakvormen van 20cm doorsnede
Instructie
  1. Verhit de oven voor op 180C
Cake maken:
  1. Mix de boter en suiker totdat het mengsel licht en luchtig is.
  2. Voeg de eieren een voor een toe. Mix ieder ei goed door, voeg dan pas het volgende ei toe.
  3. Zeef het bakmeel, bakpoeder en cacaopoeder boven de kom. Schep alles voorzichtig door elkaar.
  4. Verdeel het beslag over twee bakvormen, die je hebt ingevet en bekleed met bakpapier.
  5. Bak 20-25 minuten totdat de cake gaar is.
  6. Laat de cake afkoelen op een rek. Haal pas uit de vorm als de cake koel is. Warme chocoladecake zal gaan brokkelen.
Creme maken:
  1. Zeef de poedersuiker en cacaopoeder boven een kom.
  2. Voeg de zachte boter toe met twee eetlepels melk.
  3. Mix alles door elkaar. Voeg eventueel extra melk toe totdat de botercreme zacht en goed smeerbaar is.
In elkaar zetten:
  1. Leg de eerste cake met de bovenkant naar onderen toe op een bord.
  2. Als je karamel gebruikt, smeer dan eerst de karamel uit over de cake.
  3. Smeer de helft van de botercreme op de cake.
  4. Leg de tweede cake er op, met de bovenkant naar boven.
  5. Dek af met de rest van de botercreme.
  6. Je kan de cake eventueel versieren met hagelslag, chocoladeballetjes (bv Maltezers) etc. Op de foto is gebrande suiker (karamel) gebruikt dat in stukken is gebroken.

 

 

Tarte tatin van witlof en gruyère

Ik heb jullie dit recept te lang onthouden. Witlof is een van mijn favoriete groenten en dit is een verrukkelijk recept. In dit recept klopt alles qua smaak en qua bereiding. En het is niet zo’n standaard vegetarische taart die iedereen maakt als er een vegetariër komt eten en de rest van het gezelschap vleeseter is. Overigens vind ik het heel erg nobel dat gastvrouw of –heer een vegetarische taart maakt, maar ik moet ook een klein beetje denken aan het humoristische verhaal van Maarten ’t Hart over het diner met vegetariërs waarin een enorme omelet een hoofdrol speelt; er verdwijnen allerlei vorken in de omelet. Ik heb het verhaal ooit op school gelezen. Een omelet voorzetten aan vegetariërs kan echt niet meer, maar deze witof-tarte tatin wel! Als voorgerecht of als hoofdgerecht. Tarte tatin met witlof

Tarte tatin van witlof en gruyère
Auteur: 
Voorbereidingstijd: 
Baktijd: 
Totaaltijd: 
Porties: 4
 
Ingrediënten
  • 2 el olijfolie
  • 6 stronkjes witlof
  • 1 el verse tijmblaadjes + extra takjes voor de garnering
  • 4 velletjes diepvriesbladerdeeg, ontdooid
  • ½ citroen
  • 1 grote rijpe peer, geschild
  • 50 g hazelnoten, geroosterd en grof gehakt
  • ½ dijonmosterd
  • ½-1 el honing
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 2 el notenolie
  • 200 gr gruyère de savoie, in dunne plakjes, korst verwijderd
  • Ook nodig: of grote tarte tatin vorm of 4 bakvormpjes van 10 cm doorsnee
Instructie
  1. Verwarm de oven voor op 180˚C. Vet de bakvormpjes in met olijfolie. Verwijder het buitenste blad van de witlof als deze niet meer mooi gaaf zijn. Snijd 4 stronkjes witlof in de lengte in vieren. Bestrijk ze met olijfolie en bestrooi ze met wat zout en peper.
  2. Verhit een grillpan of –plaat op hoog vuur en rooster de witlofstronkjes, evt. in delen en evt. ingesmeerd met olijfolie, op de beide snijkanten 1 -2 min. per kant. Leg onder in de bakvormpjes 4 stukjes witlof.
  3. Strooi de verse tijmblaadjes erover en leg er een plakje bladerdeeg overheen.
  4. Druk de randen van het deeg in de vorm, vouw de hoeken en randen om de witlof heen naar beneden om het goed passend te maken. Prik met een vork gaatjes in het deeg en bak de witloftaartjes in 25-30 min. in de oven goudbruin. Neem ze uit de oven. Verhoog de oventemperatuur naar 220 ˚C of verwarm de grill voor op de hoogste stand (let op de taartjes hoeven er ECHT maar 2 tot 3 minuten onder! Anders wordt de witlof zwart). Snijd intussen de rest van de witlofstronkjes in reepjes van 1 cm, verwijder de bittere kern..
    Salade
  5. Doe de witlof in een kom en sprenkel het sap van een kwart citroen erover. Snijd de peer in plakjes rond het klokhuis. Snijd de plakken in repen van 1 cm. Doe de peer en hazelnoten bij de witlof. Meng het sap van het andere citroenkwart met de mosterd en honing. Schenk er al kloppend met een garde de beide oliën bij en breng de dressing op smaak met zout en peper. Schep de dressing door de witlofsalade.
    Afwerking taartjes/taart
  6. Stort de witloftaartjes uit de vorm en leg ze met de deegkant onder op een bakplaat. Verdeel de gruyère over de witlof. Zet de taartjes nog 3-5 min. onder de hete grill of in de oven tot de kaas goed gesmolten is. Serveer de tarte tatins met de witlofsalade en garneer met een takje tijm.
  7. (uit een Delicious)

 

 

 

Ricotta-Cheesecake met Citroenverbena

ricotta_cheesecake

Dit is een gesponsord bericht. Met in mijn hoofd een experimenteel recept voor ricotta-cheesecake met citroenverbena zocht ik bij Dille & Kamille een passende rechthoekige taartvorm  uit. Pasen geeft bij mij de traditionele associatie van eieren, de kleur geel en kuikens. Deze vorm zorgt er gelukkig wel voor dat je dan niet meteen in deLees verder…

Zelf ricotta maken (met citroenverbena!)

ricotta

Dit is een gesponsord bericht. In Auvergne kom je Verveine ofwel Citroenverbena overal tegen. Van snoep en ijs tot zeep en bodylotion. Het kruid heeft een typische eigen smaak met een hint naar citroen. Vorige zomer had ik stiekem een plantje meegesmokkeld het vliegtuig in voor in de moestuin, maar zelfs deze milde winter heeft hetLees verder…

Plum Streusel

Plumstreusel

De komende tijd mag ik, Maayke, het team van de Goddelijke Huisvrouwen komen versterken als gastblogger. Ruim vijf maanden geleden ben ik met man en dochter verhuisd naar Kuala Lumpur in Maleisië. Een ander leven dat vraagt om een andere invulling. Op een dag vond ik in de boekhandel hier het boek Vintage Cakes vanLees verder…

Blueberry pie | Blauwe Bessen taartje

blueberry-pie

“Blueberry pie, he walks on by”…zong Bette Midler al eens… De blueberry pie was ook al vaker langs gekomen maar nog niet op beeld vastgelegd. Ik heb het taartje vaak gemaakt als we met ons oude zeilbootje de plas opgingen. De kinderen zijn dan alleen mee te krijgen als het woord “Picknick” valt…Met een dichteLees verder…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...