American Spiced Carrot Traybake

Oftewel: Worteltjestaart. Probeer eens een Carrot Cake te maken voor een publiek met kinderen van vier tot zestien zonder de mop te horen over het konijn dat bij de bakker worteltjestaart bestelt: Onmogelijk!
Dit is echt een feel-good cake die je mee neemt naar oude, goede vrienden die je altijd te weinig ziet. Je maakt er zo’n 16 man blij mee, jong en oud…
Ik had een supergoed recept van Rose Bakery (een brits bakkerijtje in Parijs, beroemd om haar Carrot Cake!), maar dit recept van Mary Berry heeft glansrijk de test doorstaan. De topping van roomkaas licht gezoet met honing wint het over de suikerzoete varianten. (misschien wel beter dan de minder zoete cake van Rose Bakery met de hele zoete topping..)
Geintrigeerd door de chemie van suiker heb ik de helft van het beslag met bruine basterdsuiker gemaakt (zoals in vele andere recepten wordt gebruikt) maar  het verschil was nauwelijks te proeven.
Carrot CakeRecept:
275 g zelfrijzend bakmeel
350 g kristal suiker
2 theelepels bakpoeder
75 g gehakte noten (ik heb 125 g walnoten gebruikt, het leek me een beetje zuinigjes)
3 theelepels kaneel
2 theelpels gemberpoeder
300 ml zonnebloem olie
275 g geraspte wortel
4 eieren
1 theelepel vanilleextract

Voor de topping:
400 g roomkaas (ik gebruikte mascarpone)
4 theelepels honing
2 theelepels citroen of limoen sap
citroen of limoenrasp (persoonlijke toevoeging)
noten te decoratie

Bereiden:
(Hete-lucht-) oven voorverwarmen op 160 C . Bakvorm van 30 x 23 cm invetten.
Alle droge ingredienten mengen. Voeg de olie, wortel, eieren (een per keer) en vanille toe. Mix steeds na iedere toevoeging. Giet het beslag in het bakblik en bak ong. 50-60 minuten. Laat  de cake 10 minuten in het blik afkoelen en daarna verder koelen op een rekje.
Voor de topping meng je de roomkaas, citroen en honing en smeer je die uit op de volledig afgekoelde cake. Garneren met de noten en eventueel limoenrasp.

Resultaat:
Een heerlijke snel te maken cake, die als het even tegen zit of mee (het is maar hoe je het bekijkt) een uurtje flauwe moppen genereert!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 Responses to American Spiced Carrot Traybake

  1. Swiets zegt:

    Beste goddelijke huisvrouwen, ik heb deze heerlijke worteltjestaart volgens jullie recept afgelopen maandag gemaakt, en een stukje hiervan op mijn blog geschreven, http://www.swiets.nl

    Geweldig leuke site hebben jullie!

  2. Maayke zegt:

    Dank je wel! Dit is het resultaat geworden. Beetje donker, heb ‘m nog niet geproefd. In de stijl van een hotel in Italie waar we altijd naar toe gaan, heb ik geen reepjes op de taart gedaan, maar hartjes. Daar staat altijd een heerlijke crostata op de ontbijttafel. Zooooo lekker!

  3. Maayke zegt:

    grrr, sorry, geplaatst bij de verkeerde taart!

  4. Twinmama zegt:

    Tussen het voeden en verschonen van de pas geboren jongens-tweeling door, heb ik een taart gebakken voor het kraambezoek uit de buurt. Het is een mooie traditie, maar de beschuit met muisjes wordt na enkele weken wel wat saai! Om de taart toch een geboorte-tintje mee te geven, heb ik over het mascarpone-mengsel nog wat muisjes gestrooid. De taart vond gretig aftrek en niemand heeft gevraagd om een beschuitje!

Leave a reply

Als je het leuk vindt voeg dan een foto van jouw baksel bij je commentaar! (JPEG only)