Autumnal birthday cake

logo-margotEen spectaculaire feesttaart met maple syrup, pecannoten en zachte merengue. Deze taart heet met recht ‘birthday cake’ en ik had hem dan ook bewaard voor een bijzondere gelegenheid. Er gaat in totaal een halve liter maple syrup doorheen. Bij de biologische winkel kon ik alleen klasse C krijgen. Dit is de beste, maar ook de prijzigste graad (er is ook graad A en B, weet ik nu). Ik vond de siroop er nogal dun uitzien, maar gelukkig kwam ik met mijn fortuin aan maple syrup onder de arm Dionne tegen. Zij was zelf op jacht naar cake-benodigdheden voor een enorm bakfestijn, waarover je binnenkort vast meer leest. Dionne verzekerde me dat het een siroop is en geen stroop en dus altijd zo dun is.

Het bakken
Het recept voor deze taart is weer heel anders dan het gooi-alles-in-de-keukenmachine-recept. In de cake zelf gaat 375 ml maple syrup, 500 gram zelfrijzend bakmeel, heet water en natuurlijk suiker, boter en eieren. In plaats van de gebruikelijk 25 minuten had deze cake 40 minuten in de oven nodig. De keuken ging heerlijk ruiken.
De cake wordt gevuld en geglazuurd met een zachte merengue gemaakt van eiwit, maple syrup en nog wat andere dingetjes. Je maakt de merengue door alles au bain Marie met een handmixer te kloppen. Nou heb ik na de intrede van de Kenwood alle andere mix-apparaten voortvarend de deur uit gedaan. Gelukkig heeft Annebeth nog wel een handmixer. Daarmee was het klusje in een oogwenk geklaard. Na enkele minuten ontstond er een stevig, glanzend eierschuim, dat zich heel makkelijk over de taart liet verdelen.

Het resultaat
Bij het presenteren van de taart kreeg ik zelfs applaus, dat is ook nieuw. De smeuïge cake smaakt heerlijk karamellerig en kruidig door de maple syrup en de pecannoten pasten hier heel goed bij. Het eiwitschuim had dezelfde heerlijke smaak en een zijdezachte structuur. Natuurlijk wordt de taart wel zwaar door het eiwitschuim, maar dat mag wel bij een verjaardagstaart. De taart was dus een groot succes, zag er mooi uit en smaakte nog beter.

Zie pagina 24 (ENG) of recept

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Responses to Autumnal birthday cake

  1. […] uit het eerste hoofdstuk van de goddelijke huisvrouw. En hij ziet er spectaculair uit! Margot heeft hem al een keer gemaakt, maar ik wilde toch hier mijn ervaringen kwijt. En dan zal ik het vooral over […]

  2. elisa zegt:

    een vraagje bak je deze cake in 2 verschillende lagen in 2 bakvormen, of in 1 normale vorm en snijd je ze?

Leave a reply

Als je het leuk vindt voeg dan een foto van jouw baksel bij je commentaar! (JPEG only)