Butterfly birthday cake

Voor een klein meisje dat 1 jaar werd maakte ik een verjaardagstaart. Zo’n taart moet altijd net wat extra’s hebben. Het moet een wow-effect hebben, veel mensen voeden, van tevoren te maken zijn en de meeste gasten (en kinderen) moeten hem lusten, dus geen rare smaakjes of dingen die te spannend zijn.
Op de site van Good Food Magazine vond ik het recept voor Easy vanilla cake, een cake die je na het bakken drenkt in vanillesiroop voor de smeuigheid en vervolgens voorziet van een buttercream-icing. Dit basisrecept kun je weer gebruiken voor allerlei variaties. Mij sprak vooral de variatie voor Birthday bug cake aan, waarin je de buttercream-icing mengt met gesmolten witte chocolade. De gesuggereerde ‘bugs’ vond ik niet zo spannend en ook niet zo meisjesachtig. Dus besloot ik de taart te decoreren met roze marsepeinen vlindertjes.
Voor de cake mix je 250 gram zachte boter, 250 gram lichtbruine basterdsuiker, een theelepel vanile-extract of vanillepasta en ¼ theelepel zout tot het er bleek en fluffy uitziet. Neem hier genoeg tijd voor, dat is belangrijk voor een luchtig eindresultaat. Dan voeg je al mixende een voor een 5 eieren toe. Als alle eieren goed zijn opgenomen voeg je 100 ml Griekse yoghurt toe (niet de 0% vet).
In een andere kom meng je 85 gram bloem met 250 gram zelfrijzend bakmeel en dan voeg je dit in kleine beetje toe aan je boter-eimengsel. Daarvoor gebruik je een metalen lepel, dan houdt je er zoveel mogelijk lucht in. Tot slot voeg je 3 eetlepels halfvolle melk toe en giet je het hele zaakje in een (spring)vorm van 20 cm. Je krijgt best veel deeg, dus ik denk dat een vorm van 22 cm ook goed gaat. Zelf kreeg mijn taart een koepeltje, omdat hij uit de vorm barstte. De taart bak je zo’n 80 minuten op 160 graden.
Terwijl de taart bakt maak je de siroop doorin een steelpannetje 50 ml water, een theelepel vanille-extract en 50 gram lichtbruine basterdsuiker te verwarmen, tot alle suiker is opgelost. Ik heb hem een beetje laten indikken ( 5 minuten zachtjes laten pruttelen).
Je cake is klaar als hij goudbruin is en een prikker er schoon uitkomt. Dan laat je hem 30 minuten rusten, vervolgens prik je er met een satéprikker gaatjes in tot onderen en giet je de afgekoelde siroop in de gaatjes. Dan laat je de cake volledig afkoelen en kun je hem goed verpakt drie dagen bewaren of drie maanden invriezen. Je kunt hem ook meteen versieren.
Zoals gezegd kreeg de mijne een buttercream-icing. Daarvoor meng je 175 gram zeer zachte boter (niet gesmolten!) met 300 gram poedersuiker, in stapjes. Als alle poedersuiker opgenomen is, voeg je nog een theelepel vanille toe en mixt dat erdoor. Je hebt dan een gewone buttercream-icing, goed om taarten en cupcakes te versieren. Dit kun je een week in de koelkast bewaren. Om er wittechocolade-glazuur van te maken smelt je 100 gram witte chocolade. Ik doe dat door de chocolade fijn te hakken en au bain marie te verwarmen. Laat de gesmolten chocolade afkoelen tot lauwwarm voor je hem door de buttercream-icing klopt. De witte chocolade-buttercream icing kun je over je geheel afgekoelde cake spreiden en daarna kun je de taart versieren zoals jij wilt. Deze taart is goed voor 16 personen.

Lees hier het recept na.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a reply

Als je het leuk vindt voeg dan een foto van jouw baksel bij je commentaar! (JPEG only)