Cappuccino cupcakes

Deze week genoten we van een kinderloos weekend en deze volwassen cupcakes pasten daar uitstekend bij. De cakejes hebben een zachte koffiesmaak en het glazuur is een romig zoet mengsel van witte chocolade en zure room. Leuk om weer eens iets uit How to be a domestic godess te maken, na al dat Sinterklaaslekkers.

De cupcakes
De cakejes zijn verbluffend eenvoudig te maken. In een keukenmachine met mes meng je 125 gram zelfrijzend bakmeel, 2 eieren, 125 gram lichtbruine basterdsuiker, 125 gram zachte boter, een theelepel bakpoeder, een theelepel vanille-extract en een flinke eetlepel oploskoffie. Dat blits je net zo lang tot er een samenhangend deeg ontstaat (duurt ca. 1 minuut). Dan voeg je 2 tot 4 eetlepels melk toe, net zo veel tot je een deeg hebt dat makkelijk van een lepel afvalt. Dit deeg schep je in een cupcakevorm die je hebt bekleed met 12 papiertjes. Zoals altijd bij Nigella’s cupcakerecept haalde ik er 11 cakejes uit. Bak de cakejes 20 minuten op 200 graden.

Het glazuur
Voor het glazuur smelt je in de magnetron of au bain Marie (vind ik fijner, het gaat wat langzamer, maar daardoor ook altijd goed) 160 gram witte chocolade en 60 gram boter. Als dit gesmolten is laat je het even afkoelen tot op ongeveer lichaamstemperatuur. Dan sla je er met een garde 120 ml zure room door. Als dat mooi is opgenomen, meng je er in stapjes 260 gram poedersuiker door, ook met de garde. Het glazuur is nu friszoet, iets te zoet naar mijn smaak, maar ik ben dan ook geen enorme fan van witte chocolade. Lepel of spatel het glazuur over de afgekoelde cakejes en bestuif ze met wat cacaopoeder. Deze hoeveelheid is genoeg voor wel 24 cakejes, dus ik heb nu een grote kom witte chocoladeglazuur in mijn koelkast staan. Volgende keer kan ik makkelijk met de helft toe.

Pagina 199 (ENG)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 Responses to Cappuccino cupcakes

  1. Levine zegt:

    In het recept staat “een theelepel balkmeel”. Moet dat niet “een theelepel bakpoeder” zijn?

  2. Margot zegt:

    O jee, balkmeel, dat lijkt me niet lekker. Ik heb het aangepast, bedankt voor de oplettendheid. Ook heb ik de rating verhoogd van drie naar vier sterren, want een dag later waren ze nog lekkerder.

  3. Alie zegt:

    Moet je de espressopoeder eerst oplossen in kokend water alvorens dit toe te voegen aan het beslag? Of kun je het als poeder toevoegen?

Leave a reply

Als je het leuk vindt voeg dan een foto van jouw baksel bij je commentaar! (JPEG only)