Citroencake met maanzaad

Wat je ziet op de foto is het restje van de verjaardagscake. En ja, er is veel over, niet omdat ie niet lekker was maar omdat het feestje nog moet komen. Het leven moet wel gevierd worden immers… En nee, ik had helemaal geen plannen om er over te bloggen omdat we al zoveel citroencakes gemaakt hebben, maar dit recept bleek een topper! De foto is dus de volgende dag gemaakt voordat de rest verzwolgen werd door lieve buren die toch een kadootje kwamen brengen…

De truc zit ‘m in het splitsen van de eieren. Ik dacht altijd dat de cake daar wat droger van werd, maar met de melk en citroensap was daar hier geen sprake van: sappig zoet-zure cake met een flinke maanzaad-crunch.  En alhoewel je anderhalve kilo maanzaad moet eten om er high van te worden, wordt je van dit cakeje ook heel erg gelukkig!

citroen maanzaad cake

 

 

Citroencake met maanzaad
Auteur: 
Voorbereidingstijd: 
Baktijd: 
Totaaltijd: 
Porties: 12
 
Ingrediënten
  • 120 g boter
  • 120 g fijne kristalsuiker
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • 4 eieren
  • rasp en sap van 2 citroenen
  • 60 g zelfrijzend bakmeel
  • 120 g gemalen amandelen
  • 2 theelepels melk
  • 75 g maanzaad
  • 50 g poedersuiker
Instructie
  1. Zorg ervoor dat alle ingredienten op kamertemperatuur zijn!
  2. Verwarm de oven voor op 180 C (160 met ventilator)
  3. Vet een bakblik in van 20 cm doorsnede of een vergelijkbaar rechthoekig blik. (Voor de grote tulbandvorm kun je het recept keer 1.5 nemen)
  4. Zeef de bloem en amandelmeel gezamenlijk in een kleine kom en zet vast klaar.
  5. Splits de eieren, bewaar de dooiers en mix de eiwitten in een grote kom stijf. Voeg in de laatste fase de eetlepel suiker er aan toe en je zult zien dat het schuim een iets mooiere structuur krijgt en wat meer gaat glanzen. Schep het schuim uit de kom en zet even apart.
  6. Mix in de dezelfde grote kom de boter en suiker goed romig.
  7. Voeg een voor een de eieren toe en mix tot een diep-gele massa.
  8. Blijf mixen en voeg geleidelijk de citroenrasp en citroensap toe.
  9. Voeg de bloem met amandelmeel in drie delen toe en mix zo kort mogelijk.
  10. Met nog een paar slagen van de mixer voeg je de melk en tenslotte het maanzaad erbij. De mixer kan nu uit!
  11. Roer met de hand en een pollepel ⅓ van het eiwit door het beslag. Dit maakt het al iets luchtiger!
  12. Pak nu een metalen (opschep)lepel en "vouw" voorzichtig het resterend schuim door het beslag. Zorg ervoor dat het zo luchtig mogelijk blijft maar wel goed gemengd is.
  13. Spatel het beslag, wederom met zachte hand, in de vorm en bak de cake in ongeveer 35-45 minuten gaar. Dit hangt erg van je vorm af!
  14. Laat de cake nog een kwartier in de vorm als je hem uit de oven haalt en stort 'm dan op een rooster. Laat rustig afkoelen met de vorm er nog omheen. (als je de hete cake direct uit de oven stort kan het geheel wat in elkaar zakken, tijdens het koelen wordt ie steviger!)
  15. Eenmaal afgekoeld bestrooien met poedersuiker en genieten!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 Responses to Citroencake met maanzaad

  1. Monica zegt:

    Wat een heerlijke cake was dit!
    Ook de worteltjescake van 06-02-2012 gebakken, allebei ivm een familiefeestje. Ook deze was heeeeeerlijk!
    Dank voor de recepten!

  2. Nicolette zegt:

    Echt super lekker !
    Die ga ik nog eens maken en dan op tijd een foto maken, want hij is nu al weer op 🙂

    • Dionne zegt:

      Dank Nicolette voor je reactie! Dit is ook een van mijn favorieten sinds kort! Een foto zien we altijd graag! Zetten we ‘m ook op Facebook! gr. Dionne

  3. Arianne zegt:

    kan hij ook zonder maanzaad? lijkt me lekker!

    • Margot zegt:

      Kan ook zonder maanzaad natuurlijk, maar dat maanzaad maakt het echt lekker hoor! Anders is het gewoon een citroentaart, altijd goed maar niet zo bijzonder.

  4. Francisca zegt:

    Ik wil de citroencake met maanzaad graag uitproberen maar klopt het dat je maar 60 gr meel gebruikt?
    Bvd

Leave a reply

Als je het leuk vindt voeg dan een foto van jouw baksel bij je commentaar! (JPEG only)