De Ultieme Roomborstplaat, dankzij al die goddelijke huisvrouwen!

Wat een reacties zo’n mislukte borstplaat losmaakt in de mens! Iedereen blijkt wel goede zoete herinneringen te hebben aan dit snoepgoed en iedereen probeert met vereende krachten de nostalgie met borstplaatvormen weer gestalte te geven. Maar… uit de reacties bleek: Borstplaat maken is moeilijk en pure chemie.

De eerste poging, het knalroze hart, met het recept van Cees Holtkamp was dus mislukt. Myrabelle was zo aardig een goed recept te sturen, hetgeen ik de tweede poging, met wat minder kleurstof, gebruikte. Daar kwam de lichtroze variant uit, die okay was maar nog niet romig genoeg van binnen naar mijn smaakherinnering. Daarna heb ik nog 2 pogingen gedaan waarbij er een keer een toffee-massa ontstond en ik een keer de boel heb laten aanbranden…een duidelijk geval van een cumilerend frustratieniveau….
Karien, woonachtig in Engeland en eigenaar van het leuke blog kamelenvoer, tipte: “je moet doorkoken tot druppels die je van het puntje van de lepel laat vallen een draad vormen die terugveert” en ” als je een zachte textuur wilt is het belangrijk dat je goed roert tijdens het afkoelen en ze niet te snel in de vormen giet!” Op internet heb ik toen nog een tip gevonden om tijdens het afkoelen het geheel met een electrische handmixer te kloppen. Nu na alle pogingen denk ik dit heel cruciaal is voor de textuur van de roomborstplaat.

Myrabelle stuurde haar borstplaatpoging met haar eigen recept op: ” Ik geloof toch niet dat het pas goed is als er een druppel van de hete suikermassa heel blijft in een glas water, want de borstplaat werd te hard” en “Wat ik ook niet had moeten doen is al in het begin de zakjes poederespresso toevoegen: de smaak wordt dan wel heel sterk als het minuten lang (zeker 10) staat te borrelen op het vuur”.

Borstplaat van Myrabelle

Borstplaat van Myrabelle

 

Affin, met alle tips van al die goddelijke huisvrouwen pakte poging nr. 5  werkelijk subliem uit! Noortje, Myrabelle, Carola, Margot, Karien, bedankt!  Samenvattend hier de gebundelde receptuur:

Recept Roomborstplaat

250 g witte basterdsuiker
80 ml volle koffieroom
volle theelepel cacoa
25 g roomboter

Vormpjes klaar zetten op bakpapier. Wanneer je geen borstplaatvormen hebt deze dan goed invetten.
Suiker, cacao en room onder voortdurend roeren heel rustig aan verwarmen tot exact 115 C, of wanneer je geen thermometer hebt: “tot druppels die je van het puntje van de lepel laat vallen een draad vormen die terugveert.” (Bij te snel opwarmen schiet de temperatuur door). Meteen pannetje op koud oppervlak zetten. Boter toevoegen en direct de massa mixen met electrische handmixer tot deze “trager” wordt en je een krassend geluid hoort. (De massa die schuurt op de bodem van de pan). Massa meteen in vormpjes gieten. Zodra er witte vlekjes verschijnen, vormpjes op de zijkant leggen zodat ook de onderkant kan drogen. Borstplaat een nachtje laten drogen. Eventueel kun je de borstplaat nog even een chocoladedip geven zoals ik heb gedaan..

Veel succes iedereen en een fijne pakjesavond!!!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 Responses to De Ultieme Roomborstplaat, dankzij al die goddelijke huisvrouwen!

  1. Lisa zegt:

    Fijn dat het toch gelukt is met ons recept! Veel groeten, Lisa

  2. Karien zegt:

    Mooi dat het gelukt is. En inderdaad, het is pure chemie. Gelukkig ben ik chemicus… Nou, ja, niet dat dat helpt, haha.

  3. Janneke zegt:

    Wow, bedankt voor de tips, k heb het vanmiddag gemaakt, ze zijn erg lekker!!!!!!!!!!!!!

  4. Jennefer zegt:

    Joepie!! Het is gelukt!en erg lekker! Heb ipv. Chocola vanille toegevoegd.
    Bedankt voor dit super goede recept!

  5. Awina zegt:

    Eindelijk is het eens gelukt, de ultieme borstplaat te maken. Heb mokkakoffiepoeder toegevoegd en ipv koffieroom slagroom gebruikt. Maar lekker 😋

Leave a reply

Als je het leuk vindt voeg dan een foto van jouw baksel bij je commentaar! (JPEG only)