Dundee Cake

Tijdens een koele zomervakantie in Schotland, waarbij ik in totaal maar iets van 5 minuten niet in fleece of Gore-tex gehuld was, reden we regelmatig door de stad Dundee. Dundee verbindt het ene deel van Schotland met het andere, dus moesten we steeds dwars door die stad voor een wat langer uitstapje. Dundee ligt prachtig aan zee. Met een beetje fantasie zie je de zeilschepen vol met kostbare waar uit de koloniën hier aanmeren. Ik stel me ook voor dat daarom hier de marmalade is uitgevonden: misschien kwam er een schip met overrijpe, onverkoopbare sinaasappels aan en besloot men er maar ter plekke jam van te maken, met schil en al. En ‘the rest is history’.

Dundee cake

Dundee cake

In ieder geval komt er veel goeds uit Dundee. In het Verenigd Koninkrijk is Dundee Cake een begrip. Voor zover je na het referendum op 18 september nog van een Verenigd Koninkrijk kunt spreken. Als je de stemming aan het aantal Yes-borden langs de weg zou moeten afmeten is een onafhankelijk Schotland binnenkort een feit.

Dundee cake is een baksel met zoveel gedroogd fruit dat het nog net niet uit elkaar valt. Het bevat in ieder geval krenten, rozijnen, sinaasappelschil en gedroogde kersen, maar de verhouding varieert natuurlijk. Delia zegt in haar recente bakboek Delia’s Cakes: “There are a million and one versions of Dundee cake, so please don’t write me to say this isn’t the real one!” Ondanks deze disclaimer toch maar Delia’s versie gekozen om te maken, want haar recepten zijn vaak wel de lekkerste. Alleen heb ik de impeccable Delia (denk ik) toch op een foutje kunnen betrappen, want als baktijd staat er in het boek: 1 uur en drie kwartier bij 170 graden bakken. Mijn keuken ging na ruim een uur toch echt ruiken naar te lang gebakken cake. Dus maar gauw eruit gehaald. Ik denk dat er drie kwartier tot een uur bakken moet staan. Nu is de cake heerlijk, maar wel wat droog. Prima bij herfstig weer met een kop thee.

Dundee Cake
Auteur: 
 
Ingrediënten
Voor de cake
 • 225 gram bloem
 • 1 afgestreken theelepel bakpoeder
 • 50 gram zachte boter
 • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
 • 3 grote eieren
 • evt. een lepel melk
 • 175 gram krenten
 • 175 gram rozijnen
 • 50 gram bigarreaux kersen, gewassen, afgedroogd en in kleine stukjes
 • 50 gram sinaasappelschil in kleine stukjes
 • 2 eetlepels gemalen amandelen
 • geraspte schil van een citroen en een sinaasappel
Voor de topping:
 • 60 gram blanke (garneer)amandelen
Instructie
 1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed een springvorm van 18-20 cm doorsnede met bakpapier en vet dit in.
 2. Zeef de bloem met het bakpoeder in een ruime kom. Laat er veel lucht bij komen. Voeg de zachte boter, basterdsuiker en eieren toe. Mix 1 tot 2 minuten tot een samenhangend, niet te stijf geheel. Als het te dik is kun je een heel klein scheutje melk toevoegen.
 3. Roer dan met een houten lepel de krenten, rozijnen, kersen, sinaasappelschil, gemalen amandelen en de geraspte schil van citroen en sinaasappel erdoor. Giet of lepel dit mengsel in je bakvorm. Maak met de halve amandelen een patroon van concentrische cirkels.
 4. Bak de cake in het midden van de oven 45 minuten tot een uur tot hij in het midden stevig is, maar nog wel terugveert als je hem induwt. Laat afkoelen in de vorm. Deze cake kun je goed een dag van tevoren bakken.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a reply

Als je het leuk vindt voeg dan een foto van jouw baksel bij je commentaar! (JPEG only)