Feestelijke Stol

Dit Recept komt van Marlies, die ons al eens eerder heeft getrakteerd op een recept voor een heerlijke tulband. Behalve een recept voor 1-haps stolletjes geeft ze ons nu ook het recept voor deze grote, feestelijke stol gegeven. Heerlijk voor Pasen (en Kerstmis)!paasstol kerststol

Recept

Ingredienten

75 gram roomboter

375 gram bloem + extra om te bestuiven

½ theelepel zout

1 theelepel koekkruiden

½ theelepel kardemom

Snuf gemalen kruidnagel

Snuf gemberpoeder

Merg van 1 vanillestokje

3 eetlepels witte basterdsuiker

1 geraspte schil van een schoongeboende citroen

1 zakje gedroogde gist

1 ei

150 ml. lauwwarme melk

2 eetlepels bruine rum

 

Potpourri

Totaal 450 gram, bijv:

200 gram rozijnen

150 gram krenten

50 gram gehakte noten (hazelnoot of amandel)

50 gram oranjesnippers en sucade

Maar zoals gezegd, meng er vooral in wat je lekker lijkt!

2 eetlepels bruine rum

 

Amandelspijs:

150 gram blanke amandelen

150 gram suiker

Sap van ½ citroen

1 ei

 

Afwerking:

75 gram roomboter

Poedersuiker

 

Bereidingswijze:

Laat krenten, rozijnen en andere vruchten minimaal een half uurtje weken in een kommetje met heet water en de rum. Giet daarna het vocht af en laat goed uitlekken

Smelt 75 gram roomboter.

Zeef bloem, zout, specerijen, vanille en suiker boven een grote kom en rasp de citroenschil erboven. Bestrooi met de droge gist en maak een kuiltje in het midden. Breek in dit kuiltje het ei en voeg de gesmolten boter, de lauwe melk en de rum toe.

Roer vanuit het midden, met gekromde vingers, alles door elkaar tot een plakkerig deeg.

Bestuif het werkblad met bloem en kneed het deeg nog een minuut of 10 flink door.

Vorm een bal van het deeg en leg het in een met bebloemde of met plantaardige olie bestreken kom. Dek af met een stukje keukenplastic dat je licht met olie insmeert en laat het deeg 45 minuten bij kamertemperatuur of op een warme plek rijzen.

Pers ondertussen de helft van de eerder gebruikte citroen uit en klop het ei. Maal de amandelen fijn in een keukenmachine en voeg de suiker toe. Als dit goed gemengd is voeg je het citroensap toe en net zoveel van het ei tot je een goede amandelspijs hebt. Als je geen keukenmachine hebt, kun je natuurlijk ook een pakje kant en klare spijs gebruiken, die je met het citroensap en het eitje prakt tot de gewenste dikte.

Rol het amandelspijs tot een rol van ca. 4 cm doorsnee, dit heet een “pil”.

Kneed het deeg na de eerste rijs kort door en rol het tot een grote platte schijf. Leg de goed uitgelekte potpourri met de noten op de deegschijf, vouw het deeg er overheen en verwerk dit kort tot één geheel. Niet te lang kneden, ook niet te heftig want dan plet je de rozijnen en krenten.

Vervolgens laat je deze nieuwe deegmassa een minuut of 20 afgedekt rusten op kamertemperatuur.Na deze korte rustperiode rol je het deeg voorzichtig uit tot een lap waarbij je de boven en onderkant wat dikker laat. Iets onder het midden van de lap leg je nu de pil amandelspijs waarbij je links en rechts  van het deeg 1 cm vrij laat.

Klap de bovenste helft nu over de amandelspijs naar de onderkant zodat een soort dikke lippen ontstaan. Druk de naad links en rechts van de pil spijs voorzichtig aan. Nu heb je de typische stolvorm, desnoods vorm je een beetje met je handen bij.

Leg het gevormde deeg op een met bakpapier bekleedde bakplaat en laat wederom, afgedekt, 45 minuten rijzen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 220°C

Breng de temperatuur van de oven terug naar  200°C en bak het brood ca. 30/35 minuten.

Na het bakken bestrijk je het brood 2 x  met de gesmolten boter en strooi je er ruim poedersuiker overheen.

Laat het brood helemaal afkoelen en verpak het daarna luchtdicht in plasticfolie. Bij voorkeur laat je het brood een paar dagen of een week zo liggen, zodat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen. Omdat je het brood als het ware “gesealed” hebt met de boter, wordt het niet droog!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

One Response to Feestelijke Stol

Leave a reply

Als je het leuk vindt voeg dan een foto van jouw baksel bij je commentaar! (JPEG only)