Frambozen Meringue Rol

Recessie was het thema voor het burendiner. We zijn allang niet allemaal buren meer maar we eten nog graag zo’n drie keer per jaar samen en maken dan een ieder een gang. Na sessies met oesters en champagne en thema’s als Bourgondisch België werd nu, geinsprireerd door het huidig economisch klimaat en de Weight Watchers pogingen van een van de deelnemers, het tij gekeerd.  Altijd op zoek naar een afzetmarkt voor mijn bakkunsten heb ik natuurlijk geregeld dat ik het dessert mocht verzorgen. De Goddelijke man suggereerde nog dat dat makkelijk was: “Gewoon een kop koffie”, maar dat leek me wel een hele letterlijke uitvoering van het thema en niet echt blogbaar…Gebakken lucht dan maar; veel voor weinig.. en zo kwam ik uit op de Raspberry Meringue Roulade van Mary Berry. Licht en luchtig en heerlijk zo bleek!
Als je de verse frambozen vervangt door frambozen jam (of wat je maar lekker vindt) is dit echt een low budget dessert (je kunt het geen toetje noemen, dan zou je het gerecht tekort doen!)
Meringue rolRecept:
5 eiwitten
275 g kristal suiker
50 g geschaafde amandelen (niet noodzakelijk!)
eventueel azijn en maizena

Voor de vulling:
(Ik heb de hoeveelheden aangepast, want de hoeveelheid die Mary Berry opgeeft krijg je onmogelijk in de rol!)
250 ml slagroom
1 eetlepel vanillesuiker
200 g verse frambozen (maar je kunt ook ander zacht fruit nemen, diepvriesfruit, jam of bijv. passievruchtenpulp)

Bereiding:
(Hete-lucht-) oven voorverwarmen op  200 C. Een bakvorm van 33 x 23 cm bekleden met bakpapier.
Eiwitten stijfkloppen en  geleidelijk suiker toevoegen totdat je een zeer stijve massa hebt. Ik doe er altijd op het laatst een theelepel witte wijn azijn en een theelepel maïzena door voor de perfecte meringue.
Het eiwit uitspreiden op het bakblik, amandelen over strooien en ong. 8 minuten bakken totdat eer een bleekgeel korstje ontstaat. De oventemperatuur dan verlagen naar 140 C en nog nog. 15 minuten bakken. De meringue uit de oven halen en omkeren op een vel bakpapier. Voorzichtig het bakpapier van de onderkant afhalen. Als de meringue aan het afkoelen is, de slagroom met suiker stijfkloppen en de frambozen er door mengen.
meringue rol met frambozenDe vruchtenroom op de afgekoelde meringue spreiden (niet te dicht langs de randen!). Rol de lange kant met behulp van het bakpapier stevig op alsof het sushi is.
Je kunt de rol het beste nog even goed laten koelen voor je hem aansnijdt. Invriezen schijnt ook heel goed te kunnen!
Ik heb er nog een frambozencoulis bij gemaakt door een pakje bevroren frambozen te pureren, vervolgens te zeven en met wat poedersuiker en frambozenlikeur te mengen. Weinig crisis, maar wel erg lekker!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Responses to Frambozen Meringue Rol

  1. Agaath zegt:

    kan je deze schuimrol ook een dag van tevoren maken, of is hij dan niet meer lekker.

  2. Dionne zegt:

    Ja hoor dat kan prima, zolang je maar goed koelt. Maar als je hem nog langer van te voren wil maken zou ik ‘m invriezen, want verse frambozen gaan snel achteruit..

Leave a reply

Als je het leuk vindt voeg dan een foto van jouw baksel bij je commentaar! (JPEG only)