Gateau Breton

Bij deze cake stelde ik me een boterkoek voor. Hij heet ‘Gateau Breton’ en Bretagne staat bekend om zijn uitzonderlijke boter, toch? Verder zijn het ongeveer dezelfde ingrediënten als voor boterkoek, maar zoals meestal gooit Nigella er een nog half dozijn eieren tegenaan. Nigella spoort me aan om vooral op zoek te gaan naar de beste ingrediënten die ik kan vinden. Die uitdaging ga ik graag aan. De kaaswinkel om de hoek verkoopt  ‘00’  bloem. In de Delicious van 2/11 stond de uitkomst van de grote botertest in de Kunsthal. Een boter uit Zoeterwoude was nummer 1 geworden. Nou is Zoeterwoude niet zo ver weg, dus misschien had mijn kaaswinkel deze boter ook wel? Die boter had hij helaas niet, maar wel boter uit Warmond en die was in diezelfde test derde geworden. Daar doe ik het ook wel voor. Omdat de boter verpakt zit in hompen van 500 gr. was hij zo vriendelijk deze te halveren.

Het bakken
Deze cake is echt supersimpel. Hier kan niets mis gaan, of het moet het splitsen van de eieren zijn. Dat doe ik altijd met de hand. Ik laat het eiwit weglopen en houd vanzelf de dooier over in mijn hand. Dit gaat eigenlijk altijd goed. Verder is het een kwestie van mixen. Ik heb geen springvorm gebruikt, maar een boterkoekvorm met zo’n losmaakstaafje eraan vast. Het bakken was ook een eitje. De oventijd klopte dit keer gewoon.

Het resultaat
Een mooie goudgele boterkoek door de eidooiers. De cake heeft een heerlijke smaak. Lekker zoet en vol. Hij nodigt uit tot nog een stukje, maar pas op: hij is wel machtig. Ik vond hem wel erg boterig. Had de rest van de dag het gevoel dat ik een extra rondje moest lopen om deze cake er weer af te lopen. Maar voor een boterkoek een goed resultaat, supermakkelijk en volgens mij kan hij niet mislukken. Genoeg voor ruim 10 personen.

En proefde ik de prijswinnende boter? Mwah, hij smaakte goed.

Wat doe je met de eiwitten?
Van de overgebleven eiwitten heb ik schuimpjes gebakken. Daarvoor goed de mixerkom van de boterkoek ontvetten met een stukje keukenpapier met azijn of citroensap. Verder heb om in stijl te blijven Nigella’s recept voor mini-pavlova’s gevolgd, alleen heb ik er kleine schuimpjes van gespoten en die 15 minuten gebakken en 15 minuten in de oven laten staan. Voor een extra schattig effect heb ik bij de helft rode kleurstof toegevoegd en dit er gemarmerd doorheen laten lopen.

pagina 11

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Responses to Gateau Breton

  1. Myrabelle zegt:

    Fijn dat volledig gebruik van het product. Ik gebruik de left-over eiwitten ook voor schuimpjes en was verrast dat je ze maar 15 minuten bakt! Zijn ze dan helemaal niet meer plakkerig van binnen? Ik laat zet ze heel laag (100^c) en dan wel uren in de oven. Op welke temperatuur bak jij ze?

  2. margot zegt:

    Hallo Myrabelle,
    Om in stijl te blijven heb ik Nigella’s recept voor minipavlova’s gebruikt en daar kleine schuimpjes van gespoten. In het recept moest je de overn voorverwarmen op 180 graden en dan terugdraaien naar 150 graden als je de schuimpjes erin zet. Dan moesten ze 30 minuten op 150 graden bakken en dan nog 30 minuten afkoelen. Omdat ik kleine schuimpjes maakte, heb ik de baktijd gehalveerd naar 15 minuten en ze daarna nog 30 minuten laten afkoelen. Ze waren nog wel een beetje sticky, maar als je ze 20 minuten op 150 graden geeft, zou het goed moeten zijn.
    Met overgebleven eiwitten kun je ook kokosmacronen maken, ook heel simpel en smakelijk.
    Margot

Leave a reply

Als je het leuk vindt voeg dan een foto van jouw baksel bij je commentaar! (JPEG only)