Griekse walnoottaart met sinaasappel en cognac

Gastblog van Anne
Deze keer mag ik jullie als gastblogger, Griekse taalfreak én medestudent van Margot verblijden met het recept voor een Griekse taart. Ik ben in Griekenland geïnspireerd door de zeer gerespecteerde “yiayia” (oma) van een familie. Oma’s leren in Griekenland de volgende generatie alle trucs uit de keuken en geniet daarmee veel respect. Als onmisbaar vervolg op de eerder geposte verleidelijke taarten met sterke drank erin in (zie ons bericht over limoncello taart) past deze taart met cognac ook prima in het straatje. “Καρυδόπιτα” (karidópita) is een walnoottaart die gedrenkt is in siroop. Het ontleent zijn krachtige smaak aan citrusschil, flink wat kaneel en gemalen kruidnagel. Mijn touch eraan is het feit dat deze glutenvrij is.

griekse walnoottaart

Nodig:
Droge ingrediënten:

300 g walnoten
100 g blanke amandelen
3 tl gemalen kaneel
¼ tl gemalen kruidnagel
3 tl bakpoeder
snuf zout
geraspte (bloed)sinaasappelschil

Natte ingrediënten:
4 eieren
125 ml honing
sap van een ½ (bloed)sinaasappel
60 ml ghee of kokosolie (gesmolten)
1 tl vanille-extract
1 el cognac

Honingsiroop:
60 ml honing
60 ml water
1 tl vanille-extract

Topping:
1-2 el kokosbloesemsuiker
geraspte (bloed)sinaasappelschil
satéprikkers

Verwarm de oven voor op 170°C en vet een taartvorm in van bij voorkeur 18 cm. Bereid de siroop voor door honing, water en vanille te mengen in een pannetje en verhit dit op middelhoog vuur. Breng voor 2-3 minuten aan de kook en laat het afkoelen. Maal vervolgens de amandelen fijn in de keukenmachine en houd apart. Maal hierna de walnoten. Maar niet te lang, er mogen best wat grove stukken in de taart komen. Doe beide in een kom en voeg het kaneel, de kruidnagel, het bakpoeder, het zout en de  geraspte sinaasappelschil toe en mix dit. In een andere kom meng je de eieren, honing, sinaasappelsap, ghee, vanille en cognac met een mixer. Voeg het toe aan het notenmengsel. Roer dit tot een deeg en giet het in de taartvorm. Bak de taart voor 45 tot 50 minuten. Of totdat een satéprikker er in het midden van de taart schoon uitkomt. Als de taart erg snel bruin wordt, bedek het dan halverwege met aluminiumfolie. Laat de taart zeker 10 minuten afkoelen. Haal de taart uit de vorm. Prik er nu zoveel mogelijk gaatjes in met een satéprikker. Giet de voorbereide siroop erover. Laat de taart wel volledig afkoelen voor je de sinaasappelschil en suiker over de bovenkant verdeelt. Geniet van deze verwarmende spicy taart op deze koude dagen! Veel liefs van Anne. Instagram: @groene.anne Facebook: Anne Grøn

Bron: “yia yia (oma) Vasou”, Loutraki, Griekenland

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 Responses to Griekse walnoottaart met sinaasappel en cognac

  1. http://www./ zegt:

    The Internet not only have improved relationships, it has also greatly improved our hunt for a good partner. It is important that we have a lot of prospects for a possible partner and having a site as huge as Facebook for your prospects is a lot! Thanks for the post!  

  2. http://www./ zegt:

    Have you given any kind of consideration at all with converting your current site in to French? I know a few of translaters here which would help you do it for no cost if you wanna contact me personally.

  3. I do love the way you have framed this particular concern plus it does indeed present me some fodder for thought. Nonetheless, coming from just what I have witnessed, I basically wish as the actual comments pack on that men and women remain on issue and don’t start on a tirade regarding some other news of the day. Yet, thank you for this superb point and while I do not really concur with the idea in totality, I value the viewpoint.

Leave a reply

Als je het leuk vindt voeg dan een foto van jouw baksel bij je commentaar! (JPEG only)