Hazelnootschuimtaart

Het toppunt van feest, een Hazelnootschuimtaart. Lagen knapperig hazelnootschuim met daartussen smeuïge mokkabotercrème, afgewerkt met stukjes hazelnoot. Deze taart smaakt precies zoals je hem koopt bij een sjieke banketbakker. Ik weet nu al dat dit een klassieker wordt in de familie. Gezien jullie reacties op Facebook ben ik niet de enige die van deze taart houdt! Maak hem gauw, je kunt hem makkelijk een dag van tevoren maken en zelfs invriezen, dus als je vast wat lekkers voor Pasen wilt maken, kies dan dit.

Hazelnootschuimtaart met mokka

Nodig
Voor het hazelnootschuim
– 75 gram (ongebrande) hazelnoten
– 4 eiwitten (150 gram)
– 150 gezeefde poedersuiker
– 125 gram fijne kristalsuiker
– snufje zout
– 2 eetlepels maïzena

Voor de botercrème
– 1 eetlepel espressopoeder
– 1 eetlepel kokend water
– 300 gram echt zachte boter
– 350 gram poedersuiker, gezeefd
– 75 gram geroosterde hazelnoten in kleine stukjes gehakt

Begin met je hazelnoten. Het maakt niet uit of je hazelnoten met een velletje gebruikt of niet. Ik kocht ze ongebrand met velletje bij de natuurwinkel. Als je ongebrande hazelnoten gebruikt, is het lekker ze nog even in de oven te roosteren. Leg ze 5 minuten in een oven van 180 graden. Laat afkoelen. Maal 75 gram tot grof poeder in een keukenmachine of staafmixer met bakje. Hak de andere 75 gram met een groot mes in kleine stukjes.

Meng de fijne kristalsuiker met de poedersuiker en het zout. Meng de gemalen hazelnoten met de maïzena.

Maak het schuim. Hiervoor moet je eiwitten tot stijve pieken kloppen. Ik blijf de timing lastig vinden: hoe lang klop je door? Het belangrijkst is dat je met brandschoon materiaal werkt (ontvet met azijn of citroensap en afgeveegd met keukenrol). Laat de eiwitten voor je begint even op temperatuur komen als ze uit de koelkast komen. Ik heb Delia Smith’s How tot Cook erop nageslagen hoe je nou het beste eiwitten stijf klopt. Hier komt-ie: klop de eiwitten eerst op lage snelheid tot er overal bellen ontstaan. Dit duurt ongeveer 2 tot 3 minuten. Voeg in een langzame stroom de suiker toe. Zet de klopper daarna een minuut op de middelste stand en ten slotte op de hoogste stand. Blijf kloppen tot er stijve pieken ontstaan. Als je je garde uit de kom haalt moet er een mooie hoge piek blijven staan. Je moet soms langer kloppen dan je denkt (5 tot 10 minuten).

Als je stijve pieken hebt en de suiker is mooi opgelost, roer je met een handgarde de gemalen hazelnoten door de eiwitten tot alles egaal gemengd is, maar overwerk het niet. Dan kun je je merengue op twee manieren verwerken. Je kunt het egaal uitstrijken op een met bakpapier beklede bakplaat. Je krijgt dan een grote plak schuim die je daarna op maat kunt snijden. Op die manier krijg je een rechthoekige schnittvormige taart met drie lagen. Je kunt ook het schuim overdoen in twee sandwichtins van ongeveer 20 cm doorsnede (bodem bekleed met bakpapier) voor een ronde taart met twee lagen. Bak het schuim vijf kwartier tot anderhalf uur op 130 graden. Het schuim moet licht gekleurd zijn en droog aanvoelen. De mijne bleek nog te vloeibaar van binnen, dus heb ik hem een kwartiertje langer gegeven. Haal je schuim uit de oven. Bij een rechthoekige plak keer je het schuim om op een rooster, trek het bakpapier eraf en laat je het helemaal afkoelen. Bij ronde vormen keer je de vorm om, trek je het papier eraf en laat afkoelen op een rooster. Als je een rechthoekige plak hebt, snijd je de afgekoelde plak schuim met een scherp broodmes in drie langwerpige plakken. Dit is best lastig, omdat het wel de neiging heeft om te barsten. Probeer het zo netjes mogelijk te doen, losse stukjes kun je straks met botercrème vastplakken, daar zie je dan niets meer van.

Voor de botercrème los je de espressopoeder op in het kokende water. Je kunt ook botercrème zonder koffie maken, bijvoorbeeld als je kinderen absoluut niet van de smaak van koffie houden. Laat het dan gewoon weg. Als je boter nog te stevig is, gebruik dan deze methode van Mary Berry: Neem een kom met handwarm water (niet te warm!) en doe de in blokjes gesneden boter erin. Laat 10 minuten staan, giet zorgvuldig af en je boter is precies de goede consistentie. Klop de boter met een tafelmixer 1 tot 2 minuten luchtig. Doe op lage stand de gezeefde poedersuiker en je koffie erbij en klop als de poedersuiker niet meer stuift op hoge stand minstens 5 minuten.

Als je klaar bent om de taart samen te stellen, smeer je op je presenteerschaal twee blobjes botercrème. Je taart verschuift dan straks niet, zou zonde zijn als hij zo van je schaal afglijdt …
Leg je onderste laag schuim op de schaal. Besmeer met 1/3 botercrème (of de helft als je een ronde taart met twee lagen maakt). Herhaal dit met de andere lagen. Als je schuim een beetje gebroken is, puzzel je en lijm je gewoon even tot het er goed uitziet. Tot slot strooi je er de gehakte hazelnoten overheen. Laat de taart enkele uren opstijven in de koelkast. Doordat je botercrème gebruikt wordt het schuim niet zacht. De taart  wordt lekkerder door het opstijven en beter snijdbaar. Zoals gezegd kun je hem ook invriezen. Ik zou de hazelnoten dan pas bij het serveren erover strooien.  Smullen maar!

Voor ongeveer 12 stukken

 

 

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

48 Responses to Hazelnootschuimtaart

  1. Annemiek zegt:

    Klopt het dat je 75 gram hazelnoten nodig hebt voor het schuim? Iets verderop staat: maal 100 gr fijn en hak de rest. Moet het dan misschien 175 gram zijn? Hij ziet er heerlijk uit, misschien wordt dat de paastaart van dit jaar wel hier!

  2. Margot zegt:

    Hallo Annemiek. Het is in totaal 2 x 75 gram hazelnoten: je roostert ze allemaal, de helft hak je en de andere helft maal je fijn. Ik zal het even aanpassen in het recept.

  3. Carlien zegt:

    Gisteren gemaakt. Goddelijk is een understatement: echt te lekker!

  4. Carlien zegt:

    Gisteren gemaakt. Goddelijk is een understatement: echt te lekker!

  5. Margot zegt:

    Leuk om te lezen, Carlien!

  6. Roos zegt:

    Gister gemaakt samen met Lotte, en we vinden hem heerlijk!

  7. Roos zegt:

    Vandaag weer gemaakt, in een nieuwe jasje. Ik heb voor mijn verjaardag zondag kleine gebakjes gemaakt. Smullen!

    Ik heb rondjes op het bakpapier getekend en daarna het schuim er met een spuitzak (snoepzak van Jamin) op gespoten.
    Na het opbouwen wat van de botercrème op de zijkant en dan rollen door een hoopje gemalen hazelnoot. Op de bovenkant botercrème gespoten en een hele hazelnoot bovenop.
    Ik kon er met bovenstaand recept 15 maken.

  8. lutske zegt:

    En hoeveel lagen op elkaar? 3?

    • Margot zegt:

      ja, drie lagen, maar ik heb van lezers ook al reacties gehad dat ze twee ronde lagen maakten, of kleine rondjes voor gebakjes. Je kunt met dit recept dus alle kanten op! Ben benieuwd naar jouw resultaat.

  9. […] based this recipe on this Dutch recipe I found […]

  10. Talitha zegt:

    Bedankt voor het delen van het recept. Hoewel ik absoluut geen bak-ster ben, heb ik hem toch gemaakt, want hij leek me zo heerlijk. Eerst heel goed gelezen en toen aan de slag gegaan. Hij wint geen schoonheidsprijs maar hij smaakt echt voortreffelijk! Alsof het van een banketbakker komt. Het is me zo goed bevallen, dat ik zin krijg om vaker in de keuken te staan om iets nieuws te proberen. Groetjes Talitha

    • Margot zegt:

      Hoi Talitha, Dat is nou precies waarom we het zo leuk vinden om recepten op de Goddelijke Huisvrouw te plaatsen: om anderen enthousiast te maken. En misschien ziet het er niet prefect uit, wat ons betreft staat de smaak en het plezier van het maken altijd voorop. Veel bakplezier, Margot

  11. mellanie zegt:

    ik heb hem gemaakt voor mijn moeders verjaardag en het is een topper!
    Ik denk dat de volgende x dat ik de taart maak wel grotere cirkels maak, ( of 3) want ze waren nogal dik.
    Maar hij was in no time op, dus dat is een goed teken!!!

  12. Joke zegt:

    😀 staat nu in de oven…..ben benieuwd

  13. Marijola zegt:

    Ik ben hem nu aan het maken voor mijn dochter haar verjaardag en dan maak ik hem met frambozen echt overheerlijk .

  14. Danielle zegt:

    Hij was erg lekker, dank voor het recept! 🙂

  15. Dionne zegt:

    Wat prachtig gelukt! Dank voor je foto. Het blijft ook een favoriet van ons!

  16. This looks OUTSTANDING. 🙂 Warmly – Shanna Koenigsdorf Ward

  17. Jaquelien zegt:

    Dank je voor het recept! Ik heb met behulp van een suikervrij meringue recept (en met een gezonde dosis overmoed…) een suikervrije variant gemaakt die goed in de smaak viel! Ook bij de niet-diabeten. Dit wordt een blijvertje, wat mij betreft!

    • Margot zegt:

      Wat leuk dat je een suikervrij recept hebt gemaakt. Hoe heb je dat gedaan? En wat is de reden dat je het suikervrij wilde maken? Ik ben momenteel bezig met recepten ‘gezonder maken’ en suikervrij hoort daar natuurlijk bij! Ben benieuwd wat je gedaan hebt en hoe het eindresultaat was.

  18. Liesbeth zegt:

    Vandaag voor het eerst gemaakt en gelukt! Heerlijk! Vind alleen de botercreme veel te zoet! Iemand tips om dit aan te passen?

  19. Marije zegt:

    Ik heb hem gisteren gemaakt en dat is ook de laatste keer, want de taart is werkelijk véél te zoet en te vet.
    Volgens mij zou je de vulling beter kunnen maken door er minder suiker in te doen, meer koffie en misschien mengen met verkruimelde merengue, dan wordt het geheel denk ik wat luchtiger.
    Ik vond het eerlijk gezegd niet te eten…zo zwaar!

  20. Sophia zegt:

    ik heb de taart ook gemaakt voor moederdag,
    het leek me heel moeilijk maar dat valt heel erg mee!
    en hij is superlekker 🙂

    bedankt voor het recept!

  21. Ilse zegt:

    ik heb kleine taartjes gemaakt.
    Verrukkelijk precies zoals ik me van vroeger kon herinneren.
    hartelijk bedankt voor het recept.
    Groetjes Ilse

  22. José zegt:

    Een verrukkelijk recept!! Alleen vond ik, net als Liesbeth hierboven, de botercrème veel te zoet. Ik heb nu voor de botercrème 300 ipv 350 gram poedersuiker gebruikt, en dit was perfect!

  23. Marije zegt:

    Is hij nog lekker naar een nachtje in de koelkast? Ik wil hem zaterdagochtend maken voor een verjaardag op zondagmiddag?

    • Margot zegt:

      Ik weet niet zeker of je de taart een dag van tevoren kunt maken, omdat het schuim misschien zacht wordt als je hem in de koelkast zet. Wat je wel kunt doen is het schuim op zaterdag bakken, als het afgekoeld is in een blik doen en dan zondagochtend de taart afmaken.

  24. Joke zegt:

    Ik ben nu kleine schuimtaartjes aan het maken.
    Het is nu voor de zoveelste keer al, dat ik hem maak.
    Maar nog steeds een topper.jok

  25. […] zijn verjaardag. Zo gezegd, zo gedaan. Na wat gespeur op google, vond ik een geschikt recept op Goddelijkehuisvrouw.nl. Aangezien ik natuurlijk ook een goddelijke huisvrouw ben, leek deze versie van de […]

  26. Flt zegt:

    Het schuim is lekker, maar de botercreme veel te zoet. De taart is super machtig. Ga hem niet meer maken

  27. R.Arnoldus zegt:

    Meng de botercreme met 1/3 banketbakkers room. Gele room.
    Dit maakt hem luchtiger

    En klop de boter iets langer met een electriche ga.rde. Wordt dan luchtiger

    2 dagen van te voren maken. Als je er af kan blijven.

    Ronald

  28. Joke zegt:

    Overheerlijk maar veeel te zoet en veel te vet. De fijne kristalsuiker ga ik niet meer doen, dat lostte na ruim voldoende kloppen niet goed op. De hazelnoot door de eiwitten was superlekker. Een volgende keer ga ik kleine plattere circels proberen met minder botercreme en misschien daar door nog wat gebroken schuim door de botercreme scheppen, worden het gebakjes 🙂

  29. harald herngreen zegt:

    Ik heb de taart ook gebakken was er lekker !!

  30. Barbera zegt:

    Ik heb hem gemaakt al twee keer en het is zoooo lekker. Voor de bovenstaanders: de boter wel echt goed opkloppen hoor, als je hem niet goed luchtig klopt is het heel zwaar inderdaad. En wel kleine stukjes taart snijden he 😉

    Vraagje: Heb ik het nou goed dat deze taart glutenvrij is? Ik moet glutenvrij trakteren en ik wil niemand ziek maken…

    • Margot zegt:

      Hoi Barbera,
      Als ik naar de ingrediëntenlijst kijk zou ik zeggen dat de taart glutenvrij is. Voor mensen met een glutenintolerantie of mensen die liever geen gluten eten 9bijvoorbeeld omdat ze er buikpijn van krijgen), lijkt het me geen probleem. Als iemand echt aan coeliacie lijdt, en dus geen enkele gluut mag (dus ook niet van kruisbesmetting van een snijplank of mes waarmee brood is gesneden), zou ik diegene vragen zelf een traktatie mee te nemen.

  31. Lieke Engelen zegt:

    Hoi
    Ik heb ook de taart gemaakt, maar dan met slagroom en bovenop
    heb ik nog wat streepjes gesmolten chocolade en karamel gespoten
    Heerlijk is die geworden. maak hem zeker vaker.
    Bedankt voor het recept

  32. Dano zegt:

    Kan ik de schuimbodems op 130 graden in de heteluchtoven bakken of moet ik de temperatuur dan lager zetten?

  33. bertien zegt:

    Heerlijk gebak!
    Ik heb het recept iets aangepast door een kwart minder suiker te gebruiken. Het was nog zoet genoeg!

  34. José zegt:

    De taart was super lekker, wel zoet, maar hij was in no time op.
    De volgend keer laat ik de schuimbodems 5 minuten korter in de oven. Zelf vond ik ze namelijk iets te hard. Maar dat moet ik nog even uitproberen. Iedere oven verschilt immers. Super taart

  35. miranda zegt:

    ja, deze komt ook op mijn todo-lijstje!

Leave a reply

Als je het leuk vindt voeg dan een foto van jouw baksel bij je commentaar! (JPEG only)