Honing-citroencake

Voor een project over bijen ging ik op zoek naar het perfecte recept voor honingcake. Dat viel tegen. Toen liep ik tegen een geweldige honingraatvorm aan, met recept voor honing-citroencake. Bij thuiskomst bleek de cake gewoon met suiker gemaakt, met slechts een honing-citroenglazuur. Dus ben ik gaan experimenteren met cake waarin je de suiker vervangt voor honing. Harold McGee (McGee on Food & Cooking) zegt dat als je honing gebruikt in plaats van suiker, je er rekening mee moet houden dat honing 1,25 tot 1,5 keer zo zoet is als suiker. Ook bevat honing meer water, dus moet je minder vocht gebruiken. Een cake met honing blijft meestal smeuïger dan een met suiker en karamelliseert wat meer. Het recept hieronder is voor een grote vorm (2,4 liter). Mijn honingraatvorm maakt 19 kleine stukjes. Kies voor deze cake niet je meest verfijnde honing, want dat proef je toch niet. Een simpele bloemenhoning is goed genoeg.

Nodig
Voor de cake
– 375 gram bloem
– 1,5 theelepel bakpoeder
– 1 theelepel bicarb of soda
– ¼ theelepel zout
– 250 gram zachte boter
– 150 gram (riet)suiker
– 150 ml honing
– 4 eieren
– geraspte schil van 1 citroen
– 150 ml volle yoghurt

Voor het glazuur
4 eetlepels honing
– 75 gram poedersuiker
– 3 eetlepels citroensap

Verwarm de oven op 175 graden en vet je vorm in. Vermeng de bloem met het bakpoeder, bicarb en zout. Mix in een andere kom de boter met de suiker luchtig, tot de suiker niet meer knispert. Voeg dan de honing toe. Als dat mooi opgenomen is, voeg je een voor een de eieren toe. Schraap af en toe het deeg mengsel van de randen van de kom. Wanneer het mooi gemixt is, voeg je in drie delen de bloem toe, en dan de yoghurt en de citroenschil. Meng eerst op lage snelheid. Mix alles dan nog 2 minuten op medium snelheid. Schep het deegmengsel in de bakvorm. Bak 40 tot 50 minuten, tot de randen vrijkomen en een prikker en schoon uitkomt. Laat 10 minuten afkoelen in de vorm en daarna op een taartrooster.

Doe voor het glazuur de honing, poedersuiker en citroensap in een steelpannetje en verwarm zachtjes tot alle poedersuiker is opgelost. Lepel, kwast of giet het glazuur over de nog warme cake.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9 Responses to Honing-citroencake

  1. Mama Susanne zegt:

    Ik heb vandaag dit recept gebruikt om meer dan 80 mini-cakejes te bakken met een stukje echte honingraat ter decoratie erop om morgen uit te delen bij de vertoning van een documentaire over bijen. Heerlijk, en prachtig. Bedankt 🙂

  2. Hallo beste goddelijke huisvrouw,

    ik kwam via Pinterest een foto van jullie SUPERmooie Honing-citroencakejes tegen en dacht meteen; dat is precies wat ik zoek!

    Laat me het even uitleggen…. zoals je misschien weet gaat het niet zo goed met de bijen. Ik ben lid van het kernteam van een vrij nieuwe Stichting genaamd Food4bees. Wij willen ons inzetten voor meer voedsel (oftewel drachtplanten) in de natuur, in bermen en andere grenstroken. Bijen hebben namelijk stuifmeel nodig en dat is op mais, gras, granen en Eikebomen niet te vinden.

    Op 16 april hebben wij een ambassadeursdag georganiseerd, waar allerlei (Brabantse) beleidsvormers van natuur en overheid hun steun voor de bijen en drachtverbetering in de natuur gaan ondertekenen. Nu zoek ik voor deze gelegenheid natuurlijk passende, opvallende cakejes.
    Ik kan natuurlijk zelf het recept gebruiken en gewone cakejes bakken, maar de vorm zoals ze op deze foto staan, daar kan ik niet tegenop!
    Zouden jullie ons willen en kunnen helpen om op onze ambassaadeursdag zulke bijzondere, mooie en vast ook erg lekkere cakejes te kunnen serveren?
    Dat zouden wij en onze gasten vast erg speciaal vinden!

    voor meer info over Food4bees kunje op de site kijken: http://www.food4bees.com.

    Ik ben erg benieuwd naar jullie/je reactie!

    Met vriendelijke groet,

    Carla van Tuijl
    Food4bees

    • Margot zegt:

      Hallo Carla,
      Wat een goed initiatief van Food4bees. Natuurlijk zijn wij vereerd met jouw vraag om de cakejes te verzorgen. Alleen woont de goddelijke huisvrouw in de Randstad en is het voor ons te omslachtig om ze voor jullie te bakken. De vorm is van het oerdegelijke merk Nordic ware en kun je kopen bij een goed gesorteerde keukenwinkel.
      Misschien kun je enkele studenten of pubers zo ver krijgen tegen een kleine vergoeding een dag in de keuken te gaan staan om de cakejes te bakken? Ze zijn namelijk echt niet moeilijk te maken en heel lekker!

      Wat ik in ieder geval zal doen is een oproepje op onze goed bezochte Facebook-pagina plaatsen. Zo krijgt food4bees bekendheid en wellicht is er iemand in Brabant die wil helpen met bakken.

      Succes met de bijen!
      Groeten, Margot

  3. MM zegt:

    Hallo,

    Graag wil ik deze heerlijke cake gaan uitproberen. Ik weet alleen niet waar ik het ingrediënt ” bicarb of soda” uit moet halen. Of bedoel je hiermee bicarbonate of baking soda?

    Wil je het mij svp zsm laten weten

    • L zegt:

      Bicarb(onate) of soda en baking soda zijn verschillende namen voor hetzelfde product.Als je dit gebruikt in een recept waarbij je zuur gebruikt (zoals in dit recept), dan werkt de baking soda als rijsmiddel.
      Niet verwarren met bakpoeder/baking powder, dit is een mengsel van baking soda met een zuur. Als je dit hier gebruikt, kan je mengsel te zuur worden.

  4. Bep van de Vendel zegt:

    Na een tip van mijn vriendin heb ik deze bakvorm aan geschaft.
    We hebben een imkersbedrijf en dus honing. Het voorbeeld volgend was dit het superleuke resultaat
    dat ook heerlijk smaakt!! Een toefje slagroom erbij is ook lekker!

Leave a reply

Als je het leuk vindt voeg dan een foto van jouw baksel bij je commentaar! (JPEG only)