Jane’s Fruit cake

Het is koud en er ligt ijs. Tijd voor een stevig en verwarmend bakrecept: een Engelse fruit cake die je lang kunt bewaren. Ik heb net een nieuwe vorm besteld: een extra diepe bakvorm voor hoge baksels. Ideaal voor deze Fruit cake.

Nodig

200 gr zachte boter
350 gr lichtbruine basterdsuiker
3 grote eieren
450 gr volkoren zelfrijzend bakmeel (of volkoren meel en bakpoeder)
150 ml karnemelk
350 gr rozijnen
350 gr krenten
50 gr amandelschaafsel

Ik ga op zoek naar volkoren zelfrijzend bakmeel, maar dat bestaat niet, althans ik kan het niet vinden in de winkels. Ik maak het zelf door volkoren tarwemeel en bakpoeder te mengen (7 gr bakpoeder op 500 gr volkoren tarwemeel, tip van Dionne).

De oven moet je voorverwarmen op 140°C. Alle ingrediënten behalve het amandelschaafsel gaan in een grote kom. Ik meng wel eerst de boter, suiker, eieren, karnemelk, volkoren meel en het bakpoeder. Ik doe wel de rozijnen en krenten op het laatst als verder alles goed gemixed is. Dan gaat het beslag in de vorm die ik met bakpapier heb bedekt. De cake moet 3 tot 3,5 uur bakken. Hij staat er bij mij 3 uur en 10 minuten in. Dat is wel lang als je nog een heleboel moet doen overdag dus met de handleiding zet ik de oven op de timer en kan ik rustig even weg.
Eenmaal uit de oven is de cake lichtbruin. Ik laat hem afkoelen en dan doe ik de geschaafde amandelen erop, maar ze blijven niet echt liggen. Daar had ik iets plakkerigs voor moeten gebruiken. De cake is inderdaad stevig geworden en smaakt ook zo. Lekker voor onderweg tijdens een lange schaatstocht of voordat je de kou in gaat.

Bron: Marry Berry’s Baking bible (blz 66)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

One Response to Jane’s Fruit cake

  1. Levine zegt:

    Volkoren zelfrijzend bakmeel bestaat, ik kocht het eens Bij Kelly’s Expat Shopping, een Engelse winkel in Den Haag. Verder ben ik het ook nog nooit tegengekomen in Nederland. Ik heb er toen kruidkoek mee gemaakt, zie http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/2010/02/volkoren-kruidkoek.html

Leave a reply

Als je het leuk vindt voeg dan een foto van jouw baksel bij je commentaar! (JPEG only)