Karnemelkse verjaardagstaart

logo-annebeth Ik waag me aan het eerste recept van het hoofdstuk ‘kinderen’. We hebben in december de verjaardag van ons nichtje gemist door de sneeuw en nu gaan we alsnog. Bij een verjaardag hoort taart. Ik gebruik geen bijzondere barie of thomastreinvorm zoals Nigella uitgebreid beschrijft, maar ik hou het bij mijn vorm van 24 cm (1 cm kleiner dan die van Nigella).

Ik heb nog nooit karnemelk in een beslag gebruikt, maar het bevalt goed. Ik moet met tussenpozen van 30 seconden het beslag mixen. Ik gebruik mijn handmixer. Het is een erg fijne methode en het beslag wordt mooi glad. Ik bak de taart in 40 minuten.

Dan het glazuren. Nigella heeft het over een plastic barbiepop en glazuur, maar ik heb helaas geen roze kleurstof (alhoewel, ik zit nu achter mijn laptop te bedenken dat ik rode kleurstof kan gebruiken en dan zeer weinig aan de poedersuiker met boter moet toevoegen!). Het is de bedoeling dat je de roze barbie bovenop de taart plant. Ik maak de helft van de hoeveelheid van de boterglazuur (het is altijd erg veel!! En dat blijkt zelfs nu het geval). Ik heb rood, geel en oranje in huis. Ik gebruik drie verschillende spuitzakken. Het is zo lekker om er met je handen op te drukken en in te knijpen. Samen met mijn dochter bedenken we allerlei vormen: eigenlijk wordt het geel en oranje sliertjesfeest. Er blijft zoveel over dat ik besluit om het in ieder geval een week in de koelkast te bewaren. Misschien kan ik er nog muffins of cupcakes mee versieren.

De cake is compact en droog en zo smaakt het ook. Misschien toch iets korter in de oven? Je kan er in ieder geval heel veel glazuur opsmeren. Ik kan je verzekeren dat er geen stukken vanaf zullen vallen. De cake is ook niet erg hoog. Misschien moet je er wel twee bakken en ziet hij er dan wat volumineuzer uit? blz. 210 (NL)

Het recept is te vinden op de volgende website  met filmpje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Muffins

Na een week is het boterglazuur nog steeds goed. Ik besluit een muffins te maken:

175 gr zachte boter, plus extra voor het invetten

220 gr fijne kristalsuiker

2 grote eieren, losgeklopt

380 gr bloem

¾ el bakpoeder

¼ tl zout

½ tl versgeraspte nootmuskaat

2,5 dl melk

Verwarm de oven voor op 180 C. Vet een muffinvorm (12) in.

Klop de boter in een ruime kom licht en schuimig. Klop de eieren er een voor een door. Zeef de bloem, het bakpoeder, het zout en de nootmuskaat samen boven een andere kom. Doe eerst de helft hiervan en dan de helft van de melk bij het ei-botermengsel. Meng alls voorzichtig en roer vervolgens de rest van het bloemmengsel en de melk door het beslag. Vul de vormpjes van de muffinplaat er voor tweederde mee. Bak de muffins in 12-15 minuten lichtbruin en stevig.

Muffins zijn natuurlijk helemaal niet om te glazuren! Dat zijn de cupcakes natuurlijk. Misschien moet ik me maar eens gaan verdiepen in de verschillen, maar anderen weten het verschil ook niet zoals is te lezen bij het recept van de frosted raspberry chocolate cupcakes op Nigella’s website . Mijn muffins krijgen in ieder geval een gele toet met oranje sliertjes eromheen van het overgebleven boterglazuur.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a reply

Als je het leuk vindt voeg dan een foto van jouw baksel bij je commentaar! (JPEG only)