Kugelhopf

Kugelhopf…ook wel bekend als Gugelhupf, Babka, Wacka… Voor het woord alleen al wil je zo’n ding eens maken. Het “Hoedje (kugel) van gist (hefe)” is een tulband op basis van gistdeeg. Het is een oprecht smaakvol, masculien kerstgebak dat niet zo zoet is en weinig gemeen heeft met de tulband in cakevorm. Iets dat je eet om een uur of vier als je weet dat het diner niet voor acht uur begint en waarvan de restanten prima smaken bij het ontbijt…

Ik heb het recept van Holtkamp genomen, en ondanks dat we dit jaar bakken uit “Mary Berry’s baking bible” heb ik stiekem veel uit “De banketbakker” gemaakt afgelopen jaar…

Ingredienten:

50 g lauwe melk
15 g verse gist
200 g bloem
1 ei
1 eidooier
120 g zachte roomboter
60 g suiker
5 g zout
50 g amandelschaafsel
30 g Kirsch
150 g gele rozijnen
50 g gekonfijte sinaasappel (fijngehakt)
poederersuiker

Bereiden
Los de gist op in de lauwe melk. Je kunt ook gedroogde gist gebruiken: Neem dan 7 g. Roer er 80 g van de bloem door en laat een half uur rijzen op een warme plek. (als het goed is zie je kleine bubbeltjes!)
Week de rozijnen in de kirsch.
Mix alle ei met de suiker, boter en zout tot een luchtige crème. Meng hier dan weer het gistmengsel door en als laatste het restant bloem. Kneed alles met de deeghaak op je mixer, of met de handen en een deegschraper (want het is “nat deeg”) tot een soepele massa. Laat het 5 minuten rusten en meng dan de uitgelekte rozijnen en sinaasappel erdoor. Bestrooi een ingevette tulbandvorm met amandelschaafsel schep het deeg er in. Laat het deeg op een warme plek minstens een uur rijzen. (Holtkamp zegt een uur, maar dat is maar helemaal afhankelijk van de temperatuur, en die van mij had wel iets langer gemogen…)
Verwarm de oven voor op 180C en bak de tulband in 45 minuten gaar. Los het gebak op een rooster maar laat daarna de vorm er tijdens het afkoelen nog om zitten zodat ie niet uitdroogt.

Eventueel bestrooien met poedersuiker!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 Responses to Kugelhopf

  1. Marlous zegt:

    Werkelijk heerlijk kerstbrood. Ik heb de kugelhopf drie keer gemaakt. De laatste vorige week nog. De eerste keer rees hij onvoldoende; te weinig gist gebruikt. De tweede keer had het beslag precies een uur nodig om te rijzen en de laatste keer wel drie uur! Ik kijk maar hoe het gaat en geef het de tijd. Tijdens het bakken komt hij in ieder geval niet verder omhoog en na 35 minuten had de kugelhopf al de gewenste bruine kleur. Ik gebruik een heteluchtoven, vandaar misschien. Voor de vulling gebruikte ik de laatste keer ook andere soorten bessen die ik een dag liet wellen in de Kirsch, met het schaafsel van een bergamot citroen erbij. We hebben er heerlijk van genoten.

  2. […] zelf ook gerust!  Het resultaat was een lichtzoete cake waarbij ik erg moest denken aan zo’n duitse Kugelhopf; een cake gebaseerd op gistdeeg, ook met weinig suiker maar ook minder eieren. Voor de echte […]

    • Doc zegt:

      Ohmyheart, this? Is perfection.And so, so very you.Your heart and your conviction to be your own voice and to represent others, is evident in every post.(I really love what you wrote about those who can’t, won’t, and dot.)8217;n&#Really beautifully done, you!

Leave a reply

Als je het leuk vindt voeg dan een foto van jouw baksel bij je commentaar! (JPEG only)