Ontbijtmuffins met havermout en frambozen

Snelle muffins met volkorenmeel uit het boek Fresh & Light van Donna Hay. Muffins gaan altijd volgens het principe ‘meng eerst alle droge ingrediënten in de ene kom, vervolgens de natte in een andere kom en voeg dan de natte bij de droge’. Behalve een weegschaal heb je dus geen apparatuur zoals mixers nodig. Met een half uurtje staan deze muffins op tafel, lekker voor zondagse brunch. Nog een grapefruitje en een gekookt eitje erbij en iedereen is happy. Als je het jezelf nog makkelijker wilt maken, weeg je de avond tevoren alle ingrediënten alvast af. Dan gooi je deze muffins helemaal met je ogen dicht op tafel. Het volkorenmeel maakt deze muffins beter voor je gezondheid, zonder dat je het gevoel hebt: “ik eet nu iets heel gezonds …” Voor 14 muffins gebruik je net iets meer dan 110 gram suiker. Dat is nog geen suikerklontje per muffin, dus dat zit ook wel goed. Kortom, een winner wat mij betreft. Donna Hay geeft allerlei lekkere variaties, zoals met dadel of vijgen. Volgende week maak ik ze met blauwe bessen (160 gram) en stukjes gedroogde appel  (20 gram). En tja, de foto … normaal maak ik altijd zelf de foto, maar deze muffins waren zo snel weg en het was zo gezellig dat ik er even niet met mijn grote camera bovenop ben gaan hangen. Bovendien: mooiere foto’s dan die van Donna Hay zijn er toch haast niet? Volgende keer weer een eigen plaatje.

HavermoutmuffinsNodig:

300 g volkoren (spelt)meel
3 tl bakpoeder
110 g rietsuiker
2 el honing
1 ei
300 ml karnemelk
80 ml plantaardige olie (bijv. zonnebloem, raap)
1 tl vanille-extract
150 g diepvriesframbozen
50 g havermout

Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet papieren vormpjes in je muffin of cupcakevorm.

Meng in een grote kom meel, bakpoeder en suiker. Meng in een andere kom honing, ei, karnemelk, olie en vanille. Doe dan de natte ingrediënten bij de droge en meng tot het net samenhang vertoont.

Roer er de (nog bevroren) frambozen en havermout door. Schep de muffinvormpjes voor 2/3 vol en bestrooi ze met een beetje rietsuiker en havermout. Bak 25 tot 30 minuten tot een prikker er schoon uitkomt. Laat afkoelen op een taartrek of serveer meteen warm.

Ruim 12 muffins

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 Responses to Ontbijtmuffins met havermout en frambozen

  1. Michaela van Lith zegt:

    Ze lijken mij heerlijk, maar kun je ze ook invriezen?

    Groetjes Michaela

  2. Van Langenhove zegt:

    Kan het ei weggelaten worden?

Leave a reply

Als je het leuk vindt voeg dan een foto van jouw baksel bij je commentaar! (JPEG only)