Optimale chocoladetaart

Ionica Smeets (www.ionica.nl) heeft een gastblog geschreven over haar favoriete chocoladetaart die altijd succesvol is! Ze houdt zich meestal bezig met wiskunde en wetenschapsjournalistiek, nu een keer met bakken:

Als student bakte ik vaak een makkelijke en lekkere chocoladetaart. Het recept vond ik op een of andere Vlaamse website. Al snel begonnen vrienden dezelfde taart te bakken. Mijn huisgenoot Sanne vroeg zich af of het recept niet nog makkelijker kon. Moest je die chocolade echt eerst raspen? Kon je hem sowieso niet in de magnetron smelten in plaats van te hannesen met twee pannen voor dat au bain marie? Stap voor stap experimenteerde ze met vereenvoudigingen van het recept. Tot mijn afgrijzen besloot ze de eieren niet te splitsen en het stijfkloppen van het eiwit gewoon over te slaan. Maar de taart bleek daarna nog minstens zo lekker als eerst. Uiteindelijk eindigde het met dit recept: snel klaar, weinig afwas en altijd complimenten. De optimale chocoladetaart dus.01. Alle ingredienten

Nodig
Mixer
Springvorm van ongeveer 22 centimeter
Eventueel rood fruit om erbij te serveren

Taart
3 eieren
150 gram pure chocolade
100 gram fijne suiker02. De oven in
75 gram roomboter
75 gram bloem
1/2 zakje bakpoeder

Glazuur
150 gram pure chocolade
100 milliliter slagroom

Bereiding

  1. Verwarm de over voor op 180 graden.03. Na het bakken
  2. Breek de chocolade in stukken en smelt die op middelhoog vermogen in de magnetron.
  3. Breek de eieren en klop ze met de mixer schuimig.
  4. Klop de suiker door de eieren.
  5. Klop bloem en bakpoeder door de eieren.
  6. Roer de boter is stukjes door de gesmolten chocolade en giet het mengsel bij de eieren. Nog even kloppen met de mixer.
  7. Schep het deeg in de springvorm (lijkt op dikke chocolademousse).
  8. Bak de taart in ongeveer 25 minuten (prik even met een satéstokje of hij niet te nat 04. Met glazuurmeer is).
  9. Smelt de chocolade voor het glazuur weer in de magnetron.
  10.  Roer de slagroom door de gesmolten chocolade tot het mengsel mooi glanst en verdeel het glazuur over de taart.
  11.  Laat nog even opstijven (als je tijd hebt) en serveer met frambozen, aardbeien of gewoon een kopje thee.

Ionica Smeets (www.ionica.nl)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 Responses to Optimale chocoladetaart

  1. Sandy zegt:

    Fantastische taart. Zelf ben ik niet zo dol op chocoladetaart. Vaak zijn ze te klef en te zwaar, maar deze is lekker luchtig. En zo simpel om te maken. Het wordt vast een familieklassieker.

  2. Marian zegt:

    Dank je wel voor het recept.

  3. Hayat zegt:

    Met 100 ml slagroom bedoel je toch gewoon room of???

  4. sylvia zegt:

    Makkelijk en heel erg lekker.
    ik heb hem voor de pasen gemaakt met eitjes erop!

  5. Anne zegt:

    Lekker, glazuur ging echter niet goed.Toen ik de slagroom door de gesmolten chocolade deed werd het dikke modder😔

    • Annebeth zegt:

      Ha Anne,
      Je zou Ionica Smeets kunnen mailen hoe zij het precies doet, maar ze heeft het razend druk als professor! Misschien heeft het met het weer te maken? Daar moeten een scheikundige aan te pas komen!

Leave a reply

Als je het leuk vindt voeg dan een foto van jouw baksel bij je commentaar! (JPEG only)