Pistachesoufflés van Nigella

Ooit heb ik soufflés gemaakt voor een diner met mijn geliefde rond of op Valentijnsdag. Ik weet niet meer uit welk kookboek ze kwamen, maar ik dacht dat het een groot dessertboek was. Ik was dit weekend desperate op zoek naar een toetje. En zo kan ik toch nog even tussendoor mijn bakliefde voor Nigella bevredigen.

De soufflés gaan in kleine bakjes van 2,5 dl (ik heb er maar één, in de rest kan maar 1 dl). Ik vet ze in met boter en later er fijne kristalsuiker langs rollen. Ik heb ze in twee etappes gemaakt zodat ik na het eten niet meer zoveel hoefde te doen en ze snel klaar waren en ook snel op tafel konden.

Eerste etappe
Een beetje bloem met volle  melk verwarmen. Dan blijven roeren met een garde of een houten lepel. Daarna langzaam de rest van de melk en 60 gram fijne kristalsuiker. Jammergenoeg ontstaan er meteen al klontjes, maar ik blijf flink roeren tot het gaat koken en het een dikke saus wordt. Er gaan 4 eidooiers door als de saus een beetje is afgekoeld. Dan doe ik de helft van de 30 gr boter erdoor en de rest leg ik er in klontjes bovenop. Volgens Nigella ontstaat er dan geen vel. De oven verwarm ik voor op 200°C.

Tweede etappe
Inderdaad geen vel! Verder met de gemalen pistachenoten, amandelextract, vanille-extract en oranjebloesemwater (allemaal nog in huis….zeker als je veel Nigella gebakken hebt). Mijn dochter roert alles erdoorheen. Het wordt net zo mooi groen als het mengsel voor de pistachemakronen. Ik mix vijf eiwitten met een snuf zout en tussendoor gaat er nog een el suiker door. Als de eiwitten stijf zijn, kwak ik een kwart door het pistachemengsel. Daarna gaat de rest erdoorheen.

Ik vul de potjes met het mengsel. Eerst degene met de juiste mate helemaal vol. Daarna de rest. Ik krijg er zeven gevuld, maar de laatste paar zijn niet helemaal vol. Ik vraag me af of ik het had gered met 6 schaaltjes van 2,5 dl. Mijn zoon gooit er telkens het geheime blokje pure chocola in, maar meestal doet hij er twee in. Ik doe ze snel in de oven en zet de temperatuur op 180°C. Ik bak ze 15 minuten

Ze zijn mooi gerezen, zeker die van 2,5 dl en een aantal andere ook. Ze zijn niet heel erg hoog boven de rand uitgerezen zoals Nigella beweert. Ik bestuif ze met poedersuiker.  Ze smaken lekker, maar volgens mij moet je wel van soufflésmaak houden. Het is nogal eiiig.
en ik associeer het meer met hartig dan met zoet. De gesmolten chocola in het midden is wel verrukkelijk. Bijna net zo lekker als de gesmolten chocola uit een banaan van de barbecue (mijn favoriete barbecuetoetje), maar jammergenoeg is het nog lang geen barbecueseizoen. De pistachesouffléetjes zijn oke, maar ik maak het niet nog een keer…of toch… voor Valentijnsdag? Dan moet ik het beslag er wel wat netter in doen zodat ik niet van die druipers krijg.

Het recept (NE, blz 145)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a reply

Als je het leuk vindt voeg dan een foto van jouw baksel bij je commentaar! (JPEG only)