Polonaise

Wie kan mij leren hoe ik een spuitzak goed gebruik? Het is gelukt om op de een of andere manier een polonaise schuimtaart te bakken, straks voor de kroning op 30 april, maar vraag me niets over spuittechnieken. De polonaise staat in plastic verpakt te wachten tot hij als dessert met fruit en slagroom opgesmikkeld kan worden.

Nodig:Polonaise
4 eiwitten
Mespuntje zout
225 gr fijne tafelsuiker
150 gr poedersuiker gezeefd
Als vulling: slagroom, vers fruit, ijs

Verwarm de oven voor op 110°C. Klop met een mixer het eiwit los met het zout. Voeg geleidelijk de fijne suiker toe en de oranje kleurstof.  Je mag behoorlijk wat gebruiken want het duurt lang voordat de eiwitten oranje zijn. Blijf kloppen tot alle suikerkristallen opgelost zijn. Spatel er vervolgens de gezeefde poedersuiker door. Vul een spuitzak met het mengsel.

Knip  van bakpapier vier rondjes met een diameter van 18 cm. Spuit daar een bodem en drie ringen op. In mijn geval, omdat ik (nog) niet efficiënt met de spuitzak om kan gaan, twee.  Het lastigste is eigenlijk niet zozeer het spuiten, maar eerder het vullen van de spuitzak. Nu ik zo aan het schrijven ben, bedenk ik me dat er vast hulpmiddelen zijn zoals een spuitzakhouder, want ik kom elke keer handen te kort en het komt er soms aan de bovenkant uit. Zorg dat er dan nog wat schuim over is.

Bak de ringen en de bodem 40 minuten in de oven. Spuit op de bodem vervolgens een een rand schuim en leg hier een ring op. Herhaal dit totdat het op elkaar geplakt zit. Smeer het restant schuim voor de stevigheid rondom de buitenkant van de lege schuimtaart. Bak het geheel nog eens 40 minuten in de oven.

Je kunt hem zelfs een maand bewaren als hij goed in plastic verpakt is. Ik had nu toch wat schuim over en ik heb er nog wat oranje schuimpjes van gespoten. Deze heb ik anderhalf uur op dezelfde temperatuur in de oven gezet. Die waren lekker en ik heb ze nu bij de yoghurt- en vlatoetjes van de kinderen gedaan uit pure nostalgie. (De Banketbakker, Cees Holtkamp, pag. 158)

Schuimpjes

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 Responses to Polonaise

  1. Marieke zegt:

    Ik zet de spuitzak altijd klaar in een hoog glas of maatbeker. Eventueel de zak om de bovenkant van het glas vouwen. Zo blijft die goed open staan tijdens het vullen. Niet te vol doen, beter later nog een keer bijvullen. Dan de spuitzak in een paar slagen dichtdraaien.
    Tijdens het gebruik kan je de zak ook weer even rustig terugzetten in het glas.

  2. Annebeth zegt:

    Dankjewel, Marieke voor je tip, dat ga ik zeker proberen!

  3. Marlies zegt:

    Hoi Annebeth! Ik heb echt uren youtube filmpjes gekeken. Met name de druk die je uitoefent, de hoek van mondje tot taart/bodem of wat je dan ook maar wilt spuiten en het stoppen… en dan eindeloos oefenen. (Met botercreme op een placemat bijv. Als je het op hebt, weer opnieuw in de zak en nog een keer.) Je krijgt vanzelf handigheid!

  4. Jolanda zegt:

    Een vaas met wijde hals is ook perfect te gebruiken voor vullen. Je vouwt aan de bovenkant een stuk van de spuitzak als een manchet erom heen, dit blijft dan mooi schoon. Als je plastic spuitzakken gebruikt (wegwerp) knip dan altijd al voor het vullen een puntje eraf, de vulling zakt dan gemakkelijker naar beneden omdat je geen luchtweerstand meer hebt. Succes !

Leave a reply

Als je het leuk vindt voeg dan een foto van jouw baksel bij je commentaar! (JPEG only)