Retro-taart: Schwarzwalderkirschtorte

Warning: preg_match(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 4 in D:\www\beeld-verhaal.nl\www\goddelijkehuisvrouw.nl\wp-content\plugins\lightbox-plus\classes\shd.class.php on line 1384 Warning: preg_match(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 4 in D:\www\beeld-verhaal.nl\www\goddelijkehuisvrouw.nl\wp-content\plugins\lightbox-plus\classes\shd.class.php on line 1384 Warning: preg_match(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 4 in D:\www\beeld-verhaal.nl\www\goddelijkehuisvrouw.nl\wp-content\plugins\lightbox-plus\classes\shd.class.php on line 1384 Warning: preg_match(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 4 in D:\www\beeld-verhaal.nl\www\goddelijkehuisvrouw.nl\wp-content\plugins\lightbox-plus\classes\shd.class.php on line 1384 Warning: preg_match(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 4 in D:\www\beeld-verhaal.nl\www\goddelijkehuisvrouw.nl\wp-content\plugins\lightbox-plus\classes\shd.class.php on line 1384 Warning: preg_match(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 4 in D:\www\beeld-verhaal.nl\www\goddelijkehuisvrouw.nl\wp-content\plugins\lightbox-plus\classes\shd.class.php on line 1384 Warning: preg_match(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 4 in D:\www\beeld-verhaal.nl\www\goddelijkehuisvrouw.nl\wp-content\plugins\lightbox-plus\classes\shd.class.php on line 1384 Warning: preg_match(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 4 in D:\www\beeld-verhaal.nl\www\goddelijkehuisvrouw.nl\wp-content\plugins\lightbox-plus\classes\shd.class.php on line 1384 Warning: preg_match(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 4 in D:\www\beeld-verhaal.nl\www\goddelijkehuisvrouw.nl\wp-content\plugins\lightbox-plus\classes\shd.class.php on line 1384 Warning: preg_match(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 4 in D:\www\beeld-verhaal.nl\www\goddelijkehuisvrouw.nl\wp-content\plugins\lightbox-plus\classes\shd.class.php on line 1384 Warning: preg_match(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 4 in D:\www\beeld-verhaal.nl\www\goddelijkehuisvrouw.nl\wp-content\plugins\lightbox-plus\classes\shd.class.php on line 1384 Warning: preg_match(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 4 in D:\www\beeld-verhaal.nl\www\goddelijkehuisvrouw.nl\wp-content\plugins\lightbox-plus\classes\shd.class.php on line 1384 Warning: preg_match(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 4 in D:\www\beeld-verhaal.nl\www\goddelijkehuisvrouw.nl\wp-content\plugins\lightbox-plus\classes\shd.class.php on line 1384 Warning: preg_match(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 4 in D:\www\beeld-verhaal.nl\www\goddelijkehuisvrouw.nl\wp-content\plugins\lightbox-plus\classes\shd.class.php on line 1384 Warning: preg_match_all(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 4 in D:\www\beeld-verhaal.nl\www\goddelijkehuisvrouw.nl\wp-content\plugins\lightbox-plus\classes\shd.class.php on line 700 Warning: Invalid argument supplied for foreach() in D:\www\beeld-verhaal.nl\www\goddelijkehuisvrouw.nl\wp-content\plugins\lightbox-plus\classes\shd.class.php on line 707 Warning: preg_match_all(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 4 in D:\www\beeld-verhaal.nl\www\goddelijkehuisvrouw.nl\wp-content\plugins\lightbox-plus\classes\shd.class.php on line 700 Warning: Invalid argument supplied for foreach() in D:\www\beeld-verhaal.nl\www\goddelijkehuisvrouw.nl\wp-content\plugins\lightbox-plus\classes\shd.class.php on line 707

Ik gebruikte voor deze taart een Engels recept. Omdat ze in Engeland geen talen spreken noemen ze deze beroemde Duitse taart natuurlijk niet bij zijn echte naam. In Engeland heet dit Black Forest Gateau. Waarbij gateau natuurlijk weer een Frans woord is … Maar ik val niet op deze taart door zijn naam, maar door de klassieke combinatie van kersen, kersenlikeur, chocolade en slagroom. Vroeger had Dr Oetker zo’n pak kant en klaar Schwarzwalderkirschtorte, met een minizakje kirsch erbij. Dat pak heb ik vaak gebruikt, maar nooit had ik deze taart helemaal zelf, zonder hulp van Dr Oetker, gemaakt.

De basis wordt gevormd door lagen chocoladebiscuitgebak. Daarvoor kun je je eigen favoriete recept gebruiken, bijvoorbeeld door 115 gram bloem en 20 gram cacao te zeven, daarna 5 eieren met 135 gram fijne kristalsuiker net zolang te kloppen tot het er dik en lichtgeel uitziet (ongeveer 10 minuten)en het bloemmengsel er luchtig doorheen te spatelen. Het moet luchtig, maar zorg er wel voor dat er geen klontjes bloem in het deeg achterblijven. Giet dit deeg in een ingevette en met bakpapier bekleedde 24 cm springvorm (of twee of drie losse vormen) en bak 30 tot 35 minuten op 200 graden.

Voor de vulling heb ik een beetje gesmokkeld. In plaats van de voorgeschreven 300 gram zure morellen, gebruikte ik een half potje kersenjam van goede kwaliteit. Als je chocoladecake is afgekoeld, snijd je er zoveel plakken van als je durft. Mijn cake was niet heel hoog geworden, dus ik sneed er maar twee lagen van. Mooier is natuurlijk je biscuitgebak in drie lagen te snijden. De onderste laag bekleed je met de helft van de kersen, of in mijn geval de kersenjam.

Dan klop je in totaal 500 ml slagroom met 30 ml kirsch, een theelepel vanille-extract en 50 gram gezeefde poedersuiker tot het mooi stevig is. Bestrijk je onderste cakelaag met deze slagroom en leg de bovenkant erop. Dan bestrijk je de bovenkant en zijkanten met slagroom en strijk je dit min of meer glad uit. Plak op de zijkant van de taart vlokken of ander chocoladeschaafsel. Dan doe je de overgebleven slagroom over in een spuitzak met kartelmondje en spuit je twaalf rozetten op de taart. De rest van de bovenkant bekleed met met de overgebleven kersen, of in mijn geval, nog meer vlokken. Voor het echte retrogevoel legde ik op elk toefje een knalrode gekonfijte kers.

Dit is echt een feesttaart. Hij smaakte precies zoals ik het me herinnerde. De kirsch in de slagroom geeft het een heerlijk aroma. Niet voor kinderen, die slagroom, de mijne vonden tenminste de slagroom ‘heel vies’. Ha, meer voor ons.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 Responses to Retro-taart: Schwarzwalderkirschtorte

  1. Zier er prachtig uit, lijkt wel uit de winkel!

  2. Cindy zegt:

    Nou inderdaad, die ziet er TE lekker uit!

  3. Rachel zegt:

    Ziet er heeeel professioneel uit. Ik bak ook een veel envoudiger versie (een nep versie dus) met twee gewone taarten (115g halverine, 115g zelf-rijzend bloem, 115g suiker, 2 eieren en 3 of 4 maatlepels kakao). Die snij ik in twee. Smeer een laagje kersen vlaaivulling over de eerste laag taart, een laagje opgeklopt slagroom over de tweede, nog een laagje kersen vlaaivulling over de derde en slagroom en geraspte chocolade bovenop. Ik laat die een of twee nachten staan en het wordt alleen maar lekkerder. Zeker niet zo mooi of authentiek als die van jouw Margot, maar wel een lekker neppert! (en de kinderen vinden het heerlijk!)

    • Margot zegt:

      Jouw versie klinkt ook heel lekker1 Ach: chocola, slagroom en kersen is altijd goed, hoe simpel of moeilijk je het jezelf ook maakt.

Leave a reply

Als je het leuk vindt voeg dan een foto van jouw baksel bij je commentaar! (JPEG only)