Store cupboard chocolate-orange cake

logo-margotEindelijk ben ik bij het hoofdstuk chocolade. Deze taart kan ik iedereen aanraden. Je hoeft er echt niets voor te kunnen: de ingrediënten doen het werk. Het recept deed me denken aan dat van de cherry-chocolate cupcakes, gewoon mengen en in de vorm schenken.
Je begint met het smelten van 125 gram boter. Als die bijna helemaal gesmolten is, voeg je er 100 gram pure chocolade in stukjes aan toe. Van de pit af roer je dan met een houten lepel tot de chocolade gesmolten is. Dan voeg je al roerende achtereenvolgens 300 gram marmelade, 150 gram fijne kristalsuiker, een snufje zout en twee geklutste eieren toe. Als dit een mooi geheel is, roer je er beetje bij beetje 150 gram zelfrijzend bakmeel door. Dit beslag giet je in een springvorm die je hebt ingevet en de bodem bekleed met bakpapier. Dit is ook het moment om er cupcakes van te maken. Ik heb het niet uitgeprobeerd, maar ik schat dat je uit deze mix wel 12 cupcakes haalt. De taart bak je zo’n 50 minuten op 180 graden, tot een satéprikker er schoon uitkomt. Voor de cupcakes zou ik zeggen 25 minuten op 180 graden (zo lang moeten de cherry-cupcakes erin).
Wanneer de cake afgekoeld is, kun je hem bestuiven met poedersuiker, met of zonder sjabloon. Ik gebruikte het sjabloon van gekruiste zwaarden, omdat we met zulke zwaarden net een vaandel hadden gemaakt en alles met ridders hier in huis favoriet is. Ik vond dit een heerlijke taart, smeuïg door de chocolade, met een suggestie van iets fris en fruitigs, zonder een opdringerige sinaasappelsmaak.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 Responses to Store cupboard chocolate-orange cake

 1. martine zegt:

  Gebruik dit super eenvoudige en lekkere recept met kleine aanpassingen (minder suiker, meer pure chocolade, extra ei) al een paar jaar. Heeft me in de vorm van cupcakes de 2de prijs opgeleverd bij jaarlijkse taartbakwedstrijd van onze Westbroekse oranjevereniging. Bij de jachthondentraining een verzoeknummer.
  Gewoon een geweldig recept van Nigella, zoals er meer zijn.

 2. Margot zegt:

  ja, ik dacht ook gelijk aan cupcakes. Ik maakte al eerder de cupcakes met chocolade en kersenjam en dat was ook al zo simpel en lekker. Maakt het extra ei veel verschil?

 3. Noortje van Wijchgel zegt:

  Wat een heerlijke cake! Toen ik Margot’s commentaar las en begreep dat het om een makkelijk recept ging besloot ik meteen het maar te proberen. Tenslotte heeft elk Sunday diner een lekker toetje nodig. Ik heb niet. zoals Nigella zelf, fine cut marmelade gebruikt, maar grovere. Dat bleek erg goed te werken en de familie vond de stukjes sinaasappelschil in de cake juist lekker. Ik heb heel donkere chocolade gebruikt, dat vind ik zelf het lekkerst. Omdat ik in Engeland woon kon ik natuurlijk geen cake-zonder-room/custard opdienen en ik heb dus een kannetje single cream op tafel gezet. Niet voor mezelf, maar om commentaar van de tafelgenoten te voorkomen. Ik denk dat de combinatie met vanille ijs ook wel zal smaken. Dat probeer ik wellicht op een meer zomerse dag.

 4. Annebeth zegt:

  Ik heb de chocoladekoek met sinaasappel recentelijk gemaakt (ik was weer bij het hoofdstuk chocoloade! Ik heb marmelade gebruikt en de schil in de jam in kleine stukjes gesneden. In het begin is de smaak zacht in je mond, maar dan komt toch die bittere nasmaak weer en ik ben daar toch geen fan van. Het deed me een beetje denken aan ontbijtkoek (vandaar de naam chocoladekoek, vermoed ik). Maar Nigella kent onze Hollandes ontbijtkoek vast niet! Daar is ook vast een recept voor te vinden. Misschien maar eens opzoeken. Een makkelijke recept, maar niet favoriet bij het gezin.

Leave a reply

Als je het leuk vindt voeg dan een foto van jouw baksel bij je commentaar! (JPEG only)