Sultana’s

sultanas foto margotJe eigen Sultana’s maken, hoe geinig is dat? Deze koekjes heten eigenlijk Garibaldi’s, maar wij kennen ze sinds jaar en dag als Sultana’s. Ik hoef je natuurlijk niet te vertellen dat er in de bekende voorverpakte variant een waslijst aan spulletjes zit die je jezelf of je kinderen misschien liever niet wilt geven. In een zelfgebakken koekje zijn die hulpstoffen natuurlijk overbodig zijn. Sultana’s komen in pakjes van 3, altijd net te veel voor een kind of volwassene voor tussendoor. Neem dan liever een (of twee) van deze zelfgemaakte. Ze zien er niet alleen net uit als Sultana’s, ze smaken er ook naar, maar dan veel verser, met dat typisch knapperige en taaie tegelijk. Het recept komt uit Delia’s Cakes. Delia weet uiteraard niet wat Sultana’s zijn en bij haar heten ze keurig Garibaldi biscuits. Het recept is voor 18 stuks, maar volgende keer maak ik er gelijk 36, want deze koekjes gaan snel …

Nodig
110 g zelfrijzend bakmeel
snufje zout
25 g zachte boter
25 g gele basterdsuiker of rietsuiker
2 el melk
50 g krenten
1 eiwit, geklutst
kristalsuiker, om te bestrooien

Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Doe de bloem, zout en boter in een kom en wrijf met je vingers tot fijne korrels. Voeg de suiker toe, roer even door. Doe er dan eetlepel voor eetlepel de melk door (jen hebt misschien niet alle melk nodig). Kneed met je vingers tot een samenhangend deeg dat loslaat van de kom.

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een rechthoek van ongeveer 20 bij 30 cm. Snijd eventueel bij en plak elders aan. Bestrooi nu de helft van het deeg met krenten en sla de andere helft eroverheen. Druk even aan en rol opnieuw uit tot een rechthoek van 20 bij 30 cm, of tot zover als bij jou gaat. Snijd deze rechthoek netjes bij.

Snijd vervolgens repen van 3 bij 7 cm. Leg er koekjes op de bakplaat. Bestrijk ze nauwkeurig met eiwit en bestrooi met (fijne) kristalsuiker. Bak 12 tot 15 minuten en laat afkoelen op een rooster.

Voor 18 stuks 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Responses to Sultana’s

  1. ohladybake zegt:

    dat vind ik nu echt de max!
    mijn zoon en ik zijn verzot op sultana’s…voor mij een koekje dat mag als tussendoortje en die mij niet schuldig maakt dat ik eens snoep
    dus je kan het al raden: deze ga ik zeker maken
    liefs

    • Margot zegt:

      Leuk dat je zo enthousiast bent. Het is ook zeker een geinig koekje om samen de maken. Bij het uitrollen zie je al die krentjes verschijnen, heel grappig.

Leave a reply

Als je het leuk vindt voeg dan een foto van jouw baksel bij je commentaar! (JPEG only)