Tarte Bourdaloue

Een klassieke Franse perentaart met frangipane. Echt een elegant taartje. Knapperig deeg en schijfjes zachte peer in frangipane, een soort rijke spijslaag. Nadat ik me enkele maanden geleden nogal laatdunkend had uitgelaten over Het grote Larousse Patisserieboek, vond ik het tijd voor een tweede kans.

Nodig
– 10 tot 12 halve peren op siroop, ik gebruikte 4 verse rijpe peren
Voor het deeg:
– 100 gram zachte boter
– 150 gram gezeefde bloem
– 1 snufje zout
– 2 eetlepels fijne kristalsuiker
– 5 eetlepels koud water, bij mij waren 2 eetlepels voldoende

Voor de frangipane:
– 60 gram zachte boter
– 1 klein ei
– 60 gram kristalsuiker
– 80 gram amandelpoeder (= amandelmeel)

Maak eerst het kruimeldeeg. Snijd de boter in kleine stukjes, doe de bloem in een mengkom, voeg suiker en snufje zout toe. Meng snel tot een kruimelig deeg, voeg zoveel water toe als je nodig hebt. Wanneer je een soepel deeg hebt, vorm je het tot een bal, wikkel je het in vershoudfolie en leg je het minimaal 30 minuten, maar een dag mag ook, te rusten in de koelkast.

Laat de peren op siroop uitlekken en snijd ze in dunne plakjes, of schil de rijpe peren en snijd ze in plakjes. Ik zag op internet ook een recept waarbij je de verse peren eerst in een siroop met steranijs en vanille laat stoven. Dat lijkt me nog lekkerder dan peren uit blik.

Voor de frangipane klop je het ei, voeg je de heel zachte boter in stukjes toe met de suiker en klop je tot het een glad goedje is. Voeg dan het amandelpoeder toe en meng goed.

Haal je kruimeldeeg uit de oven, rol uit tot een dunne lap en bekleed een met bakpapier beklede vorm (circa 22 cm) daarmee. Bij mij gaat het nooit zo netjes als op tv, maar als je deeg in stukken uiteenvalt druk je het gewoon weer aan elkaar. Giet of schep de frangipane in de vorm en verdeel gelijkmatig. Leg de plakken peer mooi in het rond. Je kunt het ook in een kruis leggen, dat zie je bij Franse bakkers ook vaak.

Bak de taart 30 minuten op 190 graden. Laat even afkoelen voor je hem uit de vorm haalt en serveer koud. Na een dag is hij nog lekkerder, omdat de smaken in elkaar trekken. Ik vond het kruimel deeg niet zoet genoeg. Een volgende keer zou ik eerder het deeg dat ik bij de Austrian Apricot Cake van Mary Berry maakte gebruiken.

 

 

 

 

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11 Responses to Tarte Bourdaloue

  1. Marlies zegt:

    In het kader van “als niet Nederlands, dan maar Frans” : Chapeau!

  2. Ziet er heerlijk uit. Ik ben gek op frangipane en denk dat het in combinatie met de peren geweldig zal smaken.

    (Oh trouwens, even een kleine opmerking: Je schrijft ergens “haal je kruimeldeeg uit de oven”, waar dit, neem ik aan, de koelkast moet zijn)

  3. Annemiek zegt:

    Mooie taart en mooi simpel recept, ik vond alleen het deeg te nat en heb er extra bloem bij gedaan ( en wat citroen zest omdat ik dat zelf erg lekker vind )
    Voor de frangipane heb ik wat extra amandelmeel gebruikt en een extra eigeel, citroen zest + 1/2 vanillestokje
    De frangipane bleef wel wat nat door de verse peren, heb hem op lagere temp. langer in de oven laten staan.
    Het resultaat was heerlijk!

  4. Diana zegt:

    Waar staat: ‘ snufje boter’ moet waarschijnlijk ‘snufje zout’ zijn?!

    • Margot zegt:

      Goed dat je het zegt Diana, ga het aanpassen. Was de taart verder goed gelukt? Heb net een ander perenrecept geplaatst. Misschien vind je dat ook leuk om te maken. Margot

      • Fanny zegt:

        AVG AnirtVi-us Free Edition is another very popular and absolutely free antivirus software whose version 9 not only just works perfectly under Windows 7..

      • Yes. All shades of pink, coral, etc.Also, reds, greens (sage), oranges.Even some purples, all golds, most blues…Look at a couple episodes of “What Not To Wear” on TLC or “How Do I Look” on the STYLE network.Good luck!!! +10

  5. Els zegt:

    Wat jammer van die opmerking op het eind, dat je het deeg niet zoet genoeg vindt. Ik had het toen al gemaakt en in de oven staan. Met heel veel gehalveerde verse peren (van de boom van de buurman gevallen). Ik vind de taart heerlijk, ook zonder al die extra’s, precies zoals in het recept. Dank.

  6. Jan zegt:

    Niet om het een of ander, maar, er staat Haal je kruimeldeeg uit de oven,
    Moet dit niet zijn uit de koelkast?

  7. Brandie zegt:

    I love your stories and sweet words! Your posts always make me sad and happy at the same time. I hope you have a wonderful inspiring restful exciting trip and I can128#&7;t wait to see you soon. love b

  8. […] Onze eerste associatie was een Franse tarte bourdaloue (zo’n heerlijke Franse perentaart). Andere goede combinaties zijn wat ons betreft met rijp fruit, noten, kazen (blauwe schimmelkaas!) […]

Leave a reply

Als je het leuk vindt voeg dan een foto van jouw baksel bij je commentaar! (JPEG only)