Tolhuiskoek met sinaasappel en chocola

Als we in Antwerpen zijn, een stad die we goed kennen, starten we bijna altijd op de Volkstraat en slenteren we rustig richting het centrum. Een prima route voor bijzondere winkeltjes en  heerlijke koffie-tentjes, waaronder Charlie’s, voor ons nog nieuw: Zorgvuldig uitgekozen koffiebonen, gezonde frisdranken en wel zes soorten warme chocolade melk. Ondanks dat er heerlijke taartjes lagen te lonken hielden we het bij de gemberthee en chocolademelk, maar wat altijd zo aardig is in Antwerpen: Er ligt altijd iets kleins, vers zelfgebakken naast je kop. Dit keer een kleine Madeleine en een vorige keer een Tolhuiskoekje. De Madeleines staan elders op het blog maar de Tolhuiskoekjes stonden nog in mijn geheugen gegrift dus thuis aan de slag!

Tolhuiskoek is de voorloper van de Amerikaanse Chocolate Chip Cookie, en smaakt eigenlijk ook wel een beetje zo. Elegant en eenvoudig lekker koekje, prima ook om in groter formaat te snijden; het is maar met welk publiek je dit deelt!

Tolhuiskoek

Tolhuiskoek
Auteur: 
Voorbereidingstijd: 
Baktijd: 
Totaaltijd: 
Porties: 12-24
 
Tolhuiskoek; recept uit 500 koekjes
Ingrediënten
  • 300 g bloem
  • 40 g cacao
  • 1 theelepel baking soda
  • 225 g boter
  • 150 g kristalsuiker
  • 150 g lichtbruine basterdsuiker
  • 2 eieren
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 200 g fijngehakte walnoten
  • 150 g pure chocola (gehakt of in druppels)
Instructie
  1. Verwarm de oven voor op 180 C en vet een vorm in van 33 x 23 cm.
  2. Klop de boter en suiker (basterd en kristalsuiker) en sinaasappelrasp romig.
  3. Voeg dan een voor een de eieren toe en mix tot een geheel.
  4. Zeef de bloem, baking soda en cacao boven de kom en roer tot een stevig maar smeuïg deeg.
  5. Spatel tenslotte de noten en de chocoladestukjes er door.
  6. Schep het deeg in de vorm en maak het glad met een paletmes.
  7. Bak de koek in ongeveer 25 minuten gaar.
  8. Even in de vorm laten afkoelen, daarna op een rooster en eenmaal koud in blokjes snijden.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Responses to Tolhuiskoek met sinaasappel en chocola

  1. Silke zegt:

    Dat vind ik dus altijd heel vreemd in nederland, dat je daar bijna nooit iets geserveerd krijgt bij je koffie of thee. Terwijl dat in België eigenlijk standaard is.

    • Jolanda zegt:

      Heee, dit is leuk ! Ik heb ze afgelopen week ook gemaakt uit hetzelfde receptenboekje. Echt heel gemakkelijk, zit maar 1 nadeel aan: ze zijn gewoon te lekker ! Helemaal als ze nog een beetje warm zijn…hier waren ze héééél snel op.

Leave a reply

Als je het leuk vindt voeg dan een foto van jouw baksel bij je commentaar! (JPEG only)