Vakantie-repen

Hè wat flauw denk je misschien, een recept voor mueslirepen. Die staan toch in elk willekeurig kookboek? Dat klopt helemaal. Allerlei recepten probeerde ik al, tot bij mij het kwartje viel. Zolang de verhoudingen graanvlokken, vet en stroop of honing kloppen, kun je variëren met alles wat er nog in het keukenkastje staat. Een mooie gelegenheid om de van Kerst overgebleven bigarreaux, de restjes kokosrasp, de aan de datum geraakte sesamzaadjes en een laatste handje rozijntjes op te maken voor de vakantie. En het is wel zo rustgevend om tussen de wassen en het inpakken door even wat repen te bakken. Als je dit voor de vakantie doet, kun je bij terugkomst de vakantie-aankopen uit de buitenlandse supermarkt zo op de lege planken schuiven. En in plaats van bij het wegrestaurant veel te veel geld uit te geven aan iets dat eigenlijk niet lekker is, deel je heerlijke, voedzame repen uit. Daar ben je toch een goddelijke huisvrouw voor?

vakantierepenMijn keukenkastje bevatte de volgende ingrediënten:
– 175 gram kokosolie, maar dat kan ook boter zijn
– 150 gram honing, maar dat mag ook golden syrup, keukenstroop of schenkstroop zijn
– 300 gram havervlokken, maar gooi er gerust een handje quinoa-, gierst- of andere graanvlokken door
– gedroogd of gekonfijt fruit, zoals stukjes abrikozen, rozijnen, cranberries, bigarreaux, sukade, sinaasappelschil
– wat notigs, in mijn geval restjes kokosrasp, geroosterde sesamzaadjes, gehakte amandelen, amandelschaafsel en gehakte hazelnoten
– ik voegde een theelepeltje gemberpoeder toe, als je dat kan ook kaneel, piment of vanille-essence zijn.

 

Bereiden
Smelt de kokosolie of boter en doe over in een ruime kom. Roer met een houten lepel alle andere ingrediënten door. Schep het geheel over in een langwerpige of vierkante bakvorm die je hebt ingesmeerd met boter of olie en onderop voorzien van een bakpapiertje. Spreid uit tot een dikte van ongeveer 1,5 cm. Bak in een oven op 180 graden 20- 30 minuten, tot het geheel goudbruin van kleur is. Haal uit de oven, laat afkoelen op een rooster. Snijd na 5 minuten de koek met een scherp mes in repen of vierkantjes. Laat helemaal afkoelen, verpak in een luchtdicht afgesloten blik of doos. Blijven 3 dagen tot een week goed, afhankelijk van hoe tropisch je vakantiebestemming is.

Donzy-National_2013 (311)

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a reply

Als je het leuk vindt voeg dan een foto van jouw baksel bij je commentaar! (JPEG only)