Volkoren Gember Cake

Ik heb een volkstuin…Nee, geen tuintje… maar een tuin van 170 vierkante meter. Twee jaar geleden toen we de tuin kregen voorgesteld  leek die afmeting geen probleem…Wat heb ik toen ooit gedacht…veel te overmoedig dus, want de tuin was enigszins verwaarloosd en de strijd tegen het kweekgras (een vervaarlijk wortelonkruid) is anno 2012 nog steeds niet gewonnen…Bovendien stond er ook nog een monsterlijke rietplant in die een immense afmeting had bereikt en er dringend uit moest voordat ie de tuin overnam. Nu zo bij aanvang van het moestuinen-seizoen en een man die door de week in Belgie werkt, zonk de moed me in de schoenen…
Een listige e-mail naar wat buurmannen met de uitnodiging voor een tuin-werk-ochtend, met koffie en koek bleek een goed idee. Want warempel..afgelopen zondag waren daar samen met mijn lief, twee aardige buurmannen plus de buurjongen (Ja, ja diezelfde die mij laatst geholpen had met de “death by chocolate cake”). In drie uur tijd hebben ze de tuin omgetoverd tot een beheersbaar lapje grond en ik kan nu niet meer wachten met zaaien…en strakjes oogsten…(denk courgettecake, aarbeienvlaai, pruimenjam, appeltaart etc, etc…!)
De Wholemeal Ginger Cake leek mij een goede voedzame cake voor echte mannen, en dat was ie ook!

Ingredienten:
175 g zachte boter
350 g golden syrup
120 g suiker
1.5 eetlepel sinaasappelmarmelade
200 ml melk
175 g zelfrijzend bakmeel
1.5 theelepel gemberpoeder
1.5 theelepel mixed spice (dat heb ik toevallig, maar anders gewoon door speculaaskruiden of kaneel vervangen)
0.5 theelepel bicarbonaat (zuiveringszout)
175 g tarwe meel
3 eieren (geklutst)

Glazuur
1 eiwit
3 eetlepel citroensap
225 g poedersuiker
stemgember

Bereiden
Oven voorverwarmen op 140 C en een bakblik invetten van 30 x 23 cm.
In een pan de boter, syrup, suiker, marmelade en melk verwarmen totdat de suiker is opgelost. Even laten afkoelen.
Een mix maken van de kruiden en de bloem en tarwemeel.
Meng de eieren door de mix in de pan en giet daarna voorzichtig de hele inhoud bij de meelmix. Roeren tot er een homogeen mengsel ontstaat.
Giet het beslag in het blik en bak ong. 1 1/2 uur, zegt Mary, maar na ruim een uur was ie bij mij wel gaar!
Even in blik laten afkoelen en daarna op een rooster.
Glazuren, (meng de eiwit met poedersuiker en citroensap tot een glad papje) en versier met gehakte stemgember (zijn net juweeltjes!)

Resultaat:
Een heerlijke luchtige, kruidige cake met een smeuïge structuur, waar je minstens 16 mensen blij mee kunt maken! (of vier hongerige tuinmannen!)

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a reply

Als je het leuk vindt voeg dan een foto van jouw baksel bij je commentaar! (JPEG only)