Vruchtenbrood met Earl Grey thee

Toen de website Westwing Home & Living mij vroeg een bijdrage voor hun site te leveren, hoefde ik niet snel na te denken welke klassieker van de Goddelijke Huisvrouw ik zou insturen: dit vruchtenbrood met Earl Grey thee. Dit is een heerlijke klassieker om achter de hand te hebben, van bakgrootheid Mary Berry zelf. Als je bedenkt dat er in dit brood geen gist, boter en slechts een eitje zit, is het ongelofelijk wat een rijke smaak en smeuïge structuur dit brood heeft. Het is eerder een vruchtencake dan een brood. De thee geeft er een aromatische smaak aan, alsof er speculaaskruiden door zitten. Het brood is lekker zoet en sappig door al het fruit en de suiker. Toch is de structuur stevig. Je kunt er goede plakken van snijden die niet uit elkaar vallen. Let alleen op dat je de avond tevoren het fruit al in de week zet, samen met de suiker. Als je nog meer Bake Off wilt zien: deze week zijn de speciale kerstafleveringen met Paul en Mary. Dit recept en meer kun je ook terugvinden op Westwing: https://www.westwing.nl/vruchtenbrood-met-earl-grey-thee . Hun vormgeving heeft ook onderstaande foto bewerkt. Vruchtenbrood_steps Nodig 350 gram gedroogd fruit naar keuze 225 gram lichtbruine basterdsuiker 300 ml sterke hete thee, van 2 zakjes Earl Grey thee 275 gr zelfrijzend bakmeel geraspte schil van 1 citroen 1 geklutst ei Bereiden Begin de dag voor je gaat bakken met 350 gram gedroogd fruit. Ik gebruikte witte en bruine rozijnen, gedroogde kersen en een restje bigarreaux, maar dat mag van alles zijn, wat je lekker vindt. Meng dit in een ruime kom met de lichtbruine basterdsuiker. Giet er dan de hete Earl Grey thee op. Roer goed door en laat het afgedekt op een koele plek een nacht staan. Vet een broodvorm (of cakevorm) lichtjes in met boter en bekleed deze met bakpapier zo, dat zowel de bodem als de lange zijkanten van de vorm bekleed zijn. Pak de kom met gedroogd fruit. Dat heeft veel van het vocht opgenomen maar nog niet alles. Voeg het zelfrijzend bakmeel, de geraspte citroenschil en het geklutst ei toe. Roer met een houten lepel door tot een samenhangend geheel. Schep het deegmengsel dan in de beklede bakvorm. Bak het brood 75 – 90 minuten in een oven van 150 graden, tot het brood goed gerezen is en een prikker er schoon uitkomt. Laat het brood 10 minuten afkoelen voordat je het uit de vorm haalt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

One Response to Vruchtenbrood met Earl Grey thee

  1. Jose zegt:

    Hoi Margot,

    Lijkt me lekker, ga ik zeker proberen.
    Eet je het zo of doe je er nog boter op?

    Gr. Jose

Leave a reply

Als je het leuk vindt voeg dan een foto van jouw baksel bij je commentaar! (JPEG only)