Zoete rozijnenbroodjes met kardemom

kardemom ongebakkenOpgerolde broodjes die ik altijd al had willen maken uit Nigella’s Hoe word ik een goddelijke huisvrouw met kaneel, heb ik nu met een recept uit een oude Delicious gemaakt: geen kaneel, maar wel kardemom. De geur van kardemom doet me denken aan onze reis naar India 10 jaar geleden. De geur van kruiden, stof en drukte op de Indiase markt is overweldigend en indringend. Die vergeet je niet zo snel meer. Ik had nog wat gedroogde kardemompitten die ik in de vijzel heb gekneusd. Dan komen er hele kleine geurige zaadjes uit. Je kunt natuurlijk ook kardemompoeder gebruiken. De broodjes zijn smaakvol en lekker om te verorberen bij de thee als het zo koud is. Het zijn ook handige broodjes om je rozijnen- en krentenvoorraad op te maken. Ik vind het een succesrecept! Manlief houdt niet zo van brood met rozijnen en krenten erin, maar deze gaan erin als ….

kardemom broodje

 

Zoete rozijnenbroodjes met kardemom
Auteur: 
Voorbereidingstijd: 
Baktijd: 
Totaaltijd: 
Porties: 9
 
Ingrediënten
  • 50 gr ongezouten boter, in blokjes, plus wat extra om in te vetten
  • 450 g bloem, plus wat extra om te bestuiven
  • ½ tl zout
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 25 gr fijne kristalsuiker
  • 1 middelgroot ei
  • 225 ml lauwwarme melk
  • 2 tl vloeibare honing
  • 2 el grof gehakte (ongezouten) pistachenoten
  • Voor de vulling:
  • 50 gr zachte boter
  • 1 tl grof gemalen kardemomzaad
  • 50 gr gele rozijnen
  • 50 gr krenten
  • 50 gr lichtbruine basterdsuiker
Instructie
  1. Vet een diepe, vierkante bakvorm van 23X23 cm in met boter. Zeef de bloem met het zout in een grote kom. Wrijf de boter met je vingertoppen door het bloemmengsel, zodat je een fijn kruimelig mengsel krijgt en roer de gist erdoor.
  2. Klop in een andere kom de suiker en het ei door elkaar. Houd 2 el van de melk apart en voeg de rest hiervan samen met het eimengsel toe aan het meelmengsel. Kneed dit tot een zacht deeg en voeg zo nodig de rest van de melk toe (bij mij bleven er twee el over). Breng over op een licht met bloem bestoven werkvlak en kneed minstens 15 min., of tot het glad en elastisch is. Doe over in een licht ingevette kom, dek af met plasticfolie en laat op een warme plek in ruim 1 uur rijzen tot het dubbele volume.
  3. Sla het deeg in de kom terug. Breng weer over op je werkvlak en rol het met een deegroller uit tot een rechthoek van 25 X 35 cm. Maak de vulling. Bestrijk het deeg met boter en strooi kardemom, gedroogde vruchten en suiker erover. Rol het deeg vanaf een lange kant op en snijd deze rol in 9 dikke plakken. Schik deze op hun kant in de bakvorm. Dek ze af met een plasticfolie en laat op een warm plekje nog 45 min. narijzen.
  4. Verwarm de oven voor op 200˚ C. Bak de broodjes 25-30 min., of tot ze goudbruin kleuren. Neem ze uit de oven, kwast ze in met de honing en bestrooi ze met de pistachenoten. Laat ze 10 min. afkoelen in de vorm en serveer ze warm of laat ze verder afkoelen op een rooster.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

One Response to Zoete rozijnenbroodjes met kardemom

  1. Marianne zegt:

    Wat word ik blij van dit recept! Al een tijdje eet ik geen suiker en daar voel ik mij uitstekend bij. Maar de behoefte om te snoepen blijft, dus bak ik in het weekend waarbij ik de kristal suiker door gezondere alternatieven vervang. Als ergens heel veel suiker in moet, kan dat best lastig zijn.
    De 25 gram in dit recept kan ik prima door kokosbloesem suiker vervangen.
    Binnenkort server ik deze ook bij de thee!

Leave a reply

Als je het leuk vindt voeg dan een foto van jouw baksel bij je commentaar! (JPEG only)